Ζήσης Ψάλλας

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης στη συγκέντρωση έχουν μελετήσει τους νέους στα σχολεία. Αυτό, λόγω της σαφούς επίδρασης που έχει η συγκέντρωση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στις εξετάσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος) έχουν θετική επίδραση στη συγκέντρωση στους νέους. Αυτό το φαινόμενο έχει εμφανιστεί μετά από διάφορες μορφές σωματικής δραστηριότητας, όπως περπάτημα, τρέξιμο και ομαδικά παιχνίδια (όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ). Αλλά το φαινόμενο τείνει να διαρκεί μόνο για περίπου μία ώρα, οπότε οι ευκαιρίες για ενεργητικότητα κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας είναι σημαντικές.

Μια άλλη πραγματικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ότι οι νέοι με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν ανώτερη συγκέντρωση. Για παράδειγμα, οι νέοι που έχουν υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα έχουν καλύτερη συγκέντρωση από εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί καρδιοναπνευστικά. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της συγκέντρωσης στα παιδιά.

Αν και υπάρχουν λιγότερες ενδείξεις στους ενήλικες, η έρευνα δείχνει ότι 20 λεπτά περπάτημα ή τζόκινγκ, αυξάνουν τη συγκέντρωση για έως και μία ώρα μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα διαλείμματα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας βελτιώνουν την αυτοαναφερόμενη συγκέντρωση και διάθεση -κάτι που βελτιώνει την παραγωγικότητα.

Η σωματική δραστηριότητα και τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν πολλά μέρη της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ωστόσο, έχουμε λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς που εξηγούν γιατί η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας. Μπορεί να οφείλεται σε ορισμένους ψυχολογικούς μηχανισμούς. Έχουν επίσης προταθεί η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ορισμένες αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με την άσκηση.

Αλλά ποιοι τύποι άσκησης είναι οι καλύτεροι; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οποιαδήποτε άσκηση που απαιτεί λήψη αποφάσεων (όπως ομαδικά παιχνίδια, π.χ. ποδόσφαιρο και μπάσκετ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη συγκέντρωση, λόγω του γεγονότος ότι ο εγκέφαλος ασχολείται περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των τύπων άσκησης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης