Θάνος Ξυδόπουλος

Η εξάλειψη του τοξικού κοκτέιλ των μορίων και των σωματιδίων που εισέρχονται στους πνεύμονες και σχηματίζονται με την καύση προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, ανέφεραν οι επιστήμονες στο περιοδικό Cardiovascular Research.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτών των θανάτων, με τις ασθένειες των πνευμόνων και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων. Μόνο το 6% της θνησιμότητας που προέρχεται από τον μολυσμένο αέρα σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια πανδημία ατμοσφαιρικής ρύπανσης» δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Thomas Munzel από τα τμήματα χημείας και καρδιολογίας του Ινστιτούτου Max Planck. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα μπορούν να προληφθούν, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοθεί πολύ λιγότερη προσοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με το κάπνισμα, ειδικά μεταξύ των καρδιολόγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χειρότερα πληγείσα περιοχή είναι η Ασία, όπου η μέση διάρκεια ζωής μειώνεται 4,1 χρόνια στην Κίνα, 3,9 χρόνια στην Ινδία και 3,8 χρόνια στο Πακιστάν. Σε ορισμένα μέρη αυτών των χωρών, ο τοξικός αέρας έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση. 

Στην Ούταρ Πραντές, μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με περίπου 200 εκατομμύρια κατοίκους, η μόλυνση από μόνη της μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 8,5 χρόνια, ενώ στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με πληθυσμό 74 εκατομμύρια, η μείωση είναι σχεδόν 6 χρόνια.

«Περίπου τα δύο τρίτα των πρόωρων θανάτων οφείλονται στη μόλυνση που προκαλείται από τον άνθρωπο, κυρίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων» ανέφερε ο Munzel. «Αυτό φτάνει στο 80% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Περίπου 5,5 εκατομμύρια θάνατοι ανά τον κόσμο μπορούν να αποφευχθούν» πρόσθεσε.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης