Ζήσης Ψάλλας

Επιστήμονες στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) βρήκαν στοιχεία ότι οι σκελετικοί μας μύες βοηθούν στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε χρόνιες ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλές περιπτώσεις, η σοβαρή απώλεια βάρους και η μείωση της μυϊκής μάζας είναι αποτέλεσμα καρκίνου ή επικίνδυνων λοιμώξεων. Εκτός από αυτήν την κατάσταση γνωστή ως καχεξία, οι ασθενείς συχνά πάσχουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η μειωμένη λειτουργία μιας ομάδας Τ-κυττάρων, η αποστολή των οποίων είναι να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν μολυσμένα από ιούς κύτταρα ή καρκινικά κύτταρα.

Οι διεργασίες που οδηγούν σε απώλεια της δραστηριότητας των Τ-κυττάρων εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητες. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει σχέση με την καχεξία.

Για να το μάθουν, οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια με ιό της λεμφοκυτταρικής χοριομυκητίτιδας. Αυτή η μέθοδος είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο για τη μελέτη της πορείας των οξέων ή χρόνιων λοιμώξεων σε ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιακή έκφραση στους σκελετικούς μύες των ζώων και διαπίστωσαν ότι σε χρόνιες λοιμώξεις, τα μυϊκά κύτταρα απελευθερώνουν αυξημένη ποσότητα της αγγελιοφόρου ουσίας που ονομάζεται ιντερλευκίνη-15. Αυτό το μόριο προκαλεί την καθίζηση των προδρόμων Τ-κυττάρων στους σκελετικούς μύες. Ως αποτέλεσμα, οριοθετούνται χωρικά και προστατεύονται από την επαφή με τη χρόνια φλεγμονή.

Εάν τα Τ-κύτταρα, τα οποία καταπολεμούν ενεργά τη λοίμωξη, χάσουν την πλήρη λειτουργικότητά τους μέσω συνεχούς διέγερσης, τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να μεταναστεύσουν από τους μύες και να εξελιχθούν σε λειτουργικά Τ-κύτταρα.Αυτό επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον ιό συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη μελέτη, ποντίκια με περισσότερη μυϊκή μάζα ήταν καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τη χρόνια ιογενή λοίμωξη από εκείνα των οποίων οι μύες ήταν ασθενέστεροι. Θα μπορούσε λοιπόν η τακτική προπόνηση να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης