Θάνος Ξυδόπουλος

Καθώς η απειλή της αντίστασης στα αντιβιοτικά αυξάνεται, οι βακτηριοφάγοι ή φάγοι μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμοι στην καταπολέμηση βακτηριδίων που δεν μπορούν να θανατωθούν μόνο με αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σφουγγάρι κουζίνας εκτίθεται σε όλα τα είδη διαφορετικών μικροβίων. Οι φάγοι είναι τα πιο άφθονα βιολογικά σωματίδια στον πλανήτη και συνήθως βρίσκονται όπου βρίσκονται και τα βακτήρια. Έτσι τα σφουγγάρια της κουζίνας ήταν ένα πιθανό μέρος για να τα βρεθούν.

Η μελέτη ξεκίνησε ως τμήμα μιας προπτυχιακής έρευνας με επτά σπουδαστές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (NYIT) στο Old Westbury της Νέας Υόρκης.

Σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια απομονώθηκαν βακτηρίδια από χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα για να βρεθούν φάγοι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο φοιτητές ανακάλυψαν φάγους σε δικά τους σφουγγαράκια κουζίνας. Οι ερευνητές αποφάσισαν να «ανταλλάξουν» αυτούς τους δύο φάγους και να δουν αν θα μπορούσαν να μολύνουν τα απομονωμένα βακτήρια του άλλου προσώπου. Οι φάγοι πράγματι σκότωσαν τα βακτήρια του άλλου σφουγγαριού.

Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA και των δύο στελεχών βακτηρίων και ανακάλυψαν ότι ήταν και τα δύο μέλη της οικογένειας Enterobacteriaceae. Αυτά τα βακτήρια συνήθως βρίσκονται στα κόπρανα, και κάποια προκαλούν λοιμώξεις σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα.

Αν και τα στελέχη είναι στενά συνδεδεμένα, κατά τη διεξαγωγή βιοχημικών δοκιμών βρέθηκαν χημικές διακυμάνσεις μεταξύ τους. “Αυτές οι διαφορές είναι σημαντικές για την κατανόηση της γκάμας των βακτηρίων που μπορεί σκοτωθεί από ένα φάγο, κάτι καθοριστικό για τον προσδιορισμό της ικανότητας να θεραπευτούν συγκεκριμένες λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά”, δήλωσε η Brianna Weiss που συμμετείχε στη μελέτη.

Και συμπλήρωσε: “Συνεχίζοντας το έργο μας, ελπίζουμε να απομονώσουμε και να χαρακτηρίσουμε περισσότερους φάγους που μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια από μια ποικιλία μικροβιακών οικοσυστημάτων, όπου μερικοί από αυτούς τους φάγους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία βακτηριακών μολύνσεων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης