Νέα έρευνα ανέλυσε δείγματα σάλιου και βρήκε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είχε σημαντικές διαφορές μεταξύ αστυνομικών και πολιτών.

«Οι επαγγελματικές ανησυχίες αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την αστυνομία και το κοινό», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Judith Andersen του Τμήματος Ψυχολογίας στο University of Toronto Mississauga. «Βρίσκοντας παράγοντες κινδύνου σε επαγγέλματα με υψηλό άγχος και πιθανή απειλή ζωής μπορεί να προωθήσει παρεμβάσεις για την πρόληψη ή τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Andersen μελετά το πώς η αστυνομία διαχειρίζεται το άγχος στη δουλειά. Μαζί με τις βιολογικές απαντήσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή, μελετά την κορτιζόλη, η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια του σώματος και παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τον ύπνο.

«Εάν πηγαίνετε σε μια αγχωτική κατάσταση, χρειάζεστε κάποια αδρεναλίνη και ένα αυξημένο επίπεδο ορμονών του στρες και νευροχημικών για τη φυσιολογική ετοιμότητα» λέει η Andersen. «Κατά την αστυνόμευση, υπάρχει ένα επίπεδο απειλής και απρόσμενα πράγματα που συμβαίνουν. Η κορτιζόλη βοηθά το σώμα να επικεντρωθεί στην κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απότομες αυξήσεις της κορτιζόλης μπορούν επίσης να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες επιπλοκές στην όραση και την ακοή, επηρεάζοντας την ασφάλεια των αστυνομικών και του κοινού σε καταστάσεις υψηλού στρες. Μετά από ένα αγχωτικό γεγονός, ο μεγάλος χρόνος για να πέσει η κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία, όπως τα προβλήματα του ύπνου, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Τυπικά, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα με το ξύπνημα και αυξάνονται για τα πρώτα 30 λεπτά της ημέρας ενώ στη συνέχεια μειώνονται σταθερά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να βυθιστούην σε χαμηλά σημεία στη μέση της νύχτας. Μετά το ξύπνημα, οι αστυνομικοί είχαν πάνω από το διπλάσιο επίπεδο κορτιζόλης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και κάποιοι πάνω από το τριπλάσιο. 

Η Andersen σημειώνει ότι η φυσική κατάσταση μπορεί να είναι μέρος της εξήγησης. Ορισμένοι αστυνομικοί έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση και εμφανίζουν υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα κορτιζόλης όπως και οι αθλητές υψηλών επιδόσεων. Μπορεί επίσης να εξηγηθεί από ψυχολογικούς λόγους, όπως η αυξημένη ανταπόκριση στο άγχος που σχετίζεται με τις προσδοκίες για την επόμενη μέρα, όπως οι απαιτήσεις της εργασίας με βάρδιες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational and Environmental Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης