Ζήσης Ψάλλας

Η κισπεπτίνη είναι μια ορμόνη που ενεργοποιεί κατά την εφηβεία άλλες ορμόνες οι οποίες συνδέονται με την αναπαραγωγή και την σεξουαλική ωρίμανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2017, ερευνητές από Τμήματος Ιατρικής του Imperial College London βρήκαν ότι η κισπεπτίνη (kisspeptin) δρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Στη μελέτη αυτή, οι άνδρες που είχαν τη μικρότερη σεξουαλική διάθεση φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο. 

Τώρα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JCI Insight, οι ερευνητές του Imperial College Londonα ανακάλυψαν ότι η κισπεπτίνη έχει ενισχυτικό αποτέλεσμα στις ανθρώπινες οδούς εγκεφαλικής έλξης -μιας θεμελιώδους διαδικασίας για τη σεξουαλική διέγερση. Σε μια δοκιμή που περιελάμβανε 33 ετεροφυλόφιλους άντρες, χρησιμοποιώντας σάρωση με εγκεφαλικό μαγνητικό τομογράφο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κισπεπτίνη προκάλεσε μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις οδούς έλξης στον εγκέφαλο όταν οι άνδρες μύριζαν γυναικείο άρωμα ή όταν έβλεπαν γυναικεία πρόσωπα. 

Η κισπεπτίνη διεγείρει την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών στο σώμα. Η ερευνητική ομάδα ήθελε να δει εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση περιοχών στον εγκέφαλο που διέπουν την έλξη σε νέους υγιείς άνδρες με φυσιολογική λίμπιντο. Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη περιέλαβε 33 υγιείς άνδρες ηλικίας 18-34 ετών που έλαβαν έγχυση κισπεπτίνης ή εικονικού φαρμάκου το διάστημα 2018-2019 στο νοσοκομείο Hammersmith, τμήμα του Imperial College Healthcare NHS Trust.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, οι άνδρες τοποθετήθηκαν σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας και μύρισαν ένα γυναικείο άρωμα. Προηγούμενες εργασίες έδειξαν ότι αυτό το άρωμα (Chanel Νο. 5) συνδέεται με τη σεξουαλική διέγερση. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν επίσης πρόσωπα γυναικών. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, οι ερευνητές σάρωσαν τον εγκέφαλό τους για να δουν πώς η κισπεπτίνη επηρέαζε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στο άρωμα και τα πρόσωπα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κισπεπτίνη ενίσχυσε τις οδούς έλξης στον εγκέφαλο, όταν οι άνδρες μύριζαν το γυναικείο άρωμα και όταν έβλεπαν γυναικεία πρόσωπα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Κατά την εξέταση των προσώπων, η κισπεπτίνη είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα μονοπάτια της εγκεφαλικής έλξης στους άνδρες που είχαν χαμηλότερη σεξουαλική ποιότητα ζωής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κισπεπτίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση ψυχοσεξουαλικών διαταραχών, ωστόσο θεωρούν ότι έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσουν σε κάποια θεραπεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης