Θάνος Ξυδόπουλος

Μια ομάδα από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως είχαν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες για ήπια γνωστική εξασθένηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ένα μόριο που ονομάζεται εργοθειονίνη.

Μια μερίδα ορίζεται ως τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων μανιταριών με μέσο βάρος περίπου 150 γραμμάρια. Αποδείχθηκε ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα μανιταριών την εβδομάδα μπορεί να είναι επωφελής για να μειωθεί ο κίνδυνος της ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

«Αυτή η συσχέτιση είναι εκπληκτική και ενθαρρυντική. Φαίνεται ότι ένα συνηθισμένο συστατικό των μανιταριών μπορεί να προστατεύει από τη γνωστική παρακμή», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Lei Feng και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαετής μελέτη, η οποία διεξήχθη από το 2011 έως το 2017, συγκέντρωσε στοιχεία για περισσότερους από 600 Κινέζους άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη.

Όλα τα μανιτάρια επωφελή

«Τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές τους. Έτσι, αυτό που έπρεπε να καθορίσουμε σε αυτή τη μελέτη ήταν εάν αυτοί οι ηλικιωμένοι είχαν χειρότερη επίδοση στις τυπικές δοκιμές νευροψυχολόγων από ό, τι άλλοι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας και εκπαίδευσης», ανέφερε ο Feng. «Οι νευροψυχολογικές εξετάσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες και μπορούν να μετρήσουν διάφορες πτυχές των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος για τον μειωμένο επιπολασμό της ήπιας γνωστικής εξασθένησης στους καταναλωτές μανιταριών μπορεί να είναι από κάποια χημική ένωση που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες τους καθώς όλα τα είδη μανιταριών φάνηκαν επωφελή.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ένα μόριο που ονομάζεται εργοθειονίνη. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μόριο, το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν από μόνοι τους αλλά μπορεί να ληφθεί από διαιτητικές πηγές, και μία από τις κυριότερες είναι τα μανιτάρια. Άλλες ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια μπορεί επίσης να είναι επωφελείς για τη μείωση του κινδύνου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης