Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη βρήκε ότι η καρδιά του αλιγάτορα δεν παθαίνει μαρμαρυγή όταν εκτίθεται σε δραστικές αλλαγές της θερμοκρασίας, σε αντίθεση με την καρδιά του κουνελιού η οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παλμοί της καρδιάς ελέγχονται από ένα ηλεκτρικό κύμα που λέει στα μυϊκά κύτταρά της να συστέλλονται ρυθμικά. Ένα ηλεκτρικό σήμα οδηγεί αυτό το κύμα, το οποίο πρέπει να συμβαίνει με το ίδιο μοτίβο για να διατηρείται η άντληση του αίματος. Η μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες αρρυθμίες, που οδηγεί σε θρόμβους αίματος και εγκεφαλικό επεισόδιο όταν συμβαίνουν στους κόλπους της καρδιάς (κολπική μαρμαρυγή), επειδή το αίμα λιμνάζει. Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά όταν συμβεί στις κοιλίες της καρδιάς (κοιλιακή μαρμαρυγή) καθώς αυτές αδυνατούν να σπρώξουν το αίμα. 

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους και άλλα θηλαστικά, των οποίων οι καρδιές μπορούν να μαρμαρυγούν υπό πίεση, οι αλιγάτορες έχουν ενσωματωμένη μια αντιαρρυθμική προστασία. 

Η μελέτη εξέτασε τα πιθανά μήκη κύματος στις καρδιές κουνελιών και νεαρών αλιγατόρων. Και τα δύο είδη έχουν καρδιές τεσσάρων θαλάμων παρόμοιου μεγέθους (περίπου 3 εκατοστά). Ωστόσο, ενώ τα κουνέλια διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία καρδιάς στους 38 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία του σώματος των άγριων αλιγατόρων κυμαίνεται από 10 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μια αρρυθμία μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πέσει σε κρύο νερό και υποστεί υποθερμία, μπορεί να αναπτύξει αρρυθμία και στη συνέχεια πνιγεί”, δήλωσε ο Flavio Fenton, καθηγητής στη Σχολή Φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας, ερευνητής στο Petit Institute for Bioengineering and Bioscience.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν αλλαγές στα μοτίβα των καρδιακών κυμάτων στους 38 C και στους 23 C. Το κύμα διέγερσης στην καρδιά του κουνελιού μειώθηκε κατά περισσότερο από το μισό κατά τη διάρκεια των ακραίων θερμοκρασιών, ενώ η καρδιά του αλιγάτορα παρουσίασε αλλαγές το πολύ 10%

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι μία αιτία καρδιακών ηλεκτροφυσιολογικών αρρυθμιών, όπου τα γρήγορα περιστρεφόμενα ηλεκτρικά κύματα μπορούν να κάνουν την καρδιά να κτυπά όλο και γρηγορότερα, οδηγώντας σε μειωμένη καρδιακή λειτουργία και δυνητικά ξαφνικό θάνατο. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος -που γίνεται συχνά για ασθενείς πριν από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις- μπορεί επίσης να προκαλέσει αρρυθμία.

Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο περιοδικό Integrative Organismal Biology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης