Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού από ηλικιωμένες γυναίκες που είναι μόνες τους ίσως συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Menopause, το περιοδικό του The North American Menopause Society (NAMS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφατες αλλαγές στην κοινωνία σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ τρώνε μόνοι τους. Μερικοί από τους κύριους λόγους περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των μονοπρόσωπων νοικοκυριών. Τα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης που εισήχθησαν στην πανδημία του COVID19 έχουν περιορίσει περαιτέρω την κατανάλωση γευμάτων μαζί με άλλους. Επιπλέον, οι κινητές πλατφόρμες για υπηρεσίες παράδοσης φαγητού έχουν γίνει πιο δημοφιλείς, παρακινώντας περαιτέρω τους ανθρώπους να τρώνε μόνοι τους.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μόνοι τους, έχουν δημιουργηθεί κάποιες ανησυχίες για την υγεία. Μια προηγούμενη μελέτη ανέφερε ότι η υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού όταν κάποιος είναι μόνος του σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας και αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Όταν τρώνε μόνοι, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε γρηγορότερα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, της περιφέρειας της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου.

Το να τρώει κανείς μόνος του μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία και έχει αναφερθεί ως παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αν και αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φαγητού χωρίς άλλα άτομα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε ηλικιωμένες γυναίκες, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ μονήρους κατανάλωσης και επιπολασμού της καρδιαγγειακής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 600 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, προσπάθησαν να συγκρίνουν συμπεριφορές υγείας και διατροφικής κατάστασης μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών που έτρωγαν μόνες τους και εκείνων που έτρωγαν μαζί με άλλους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που έτρωγαν μόνες τους είχαν φτωχότερες διατροφικές γνώσεις και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Είχαν χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, διαιτητικών ινών, νατρίου και καλίου. Επιπλέον, είχαν 2,58 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στηθάγχη, έναν πόνο στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά και είναι σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης