Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα έκθεση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας υποστηρίζει αυτό που οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό: το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ωμό κοτόπουλο είναι μερικές μολυσμένο από επικίνδυνα βακτήρια. Αλλά κάνοντας στο ωμό κοτόπουλο ένα ξέβγαλμα, δεν εξαλείφονται αυτά τα παθογόνα. Αυτό το κάνει το μαγείρεμα. Το πλύσιμο του κοτόπουλου επιτρέπει απλώς να εξαπλωθούν οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, ενδεχομένως με τη διασπορά του νερού, το σφουγγάρι ή κάποιο σκεύος.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 300 συμμετέχοντες για να προετοιμάσουν ένα γεύμα που περιλαμβάνει μηρούς και σαλάτες κοτόπουλου, διαιρώντας τους σε δύο ομάδες.

Στη μία ομάδα δόθηκαν οδηγίες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για το πώς να προετοιμάσει με ασφάλεια το κοτόπουλο, μεταξύ των οποίων: δεν πλένεται, προετοιμάζεται το ωμό κρέας σε διαφορετική σανίδα κοπής από τα άλλα τρόφιμα και γίνεται αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα ελέγχου στάλθηκε για να κάνει τη δουλειά της στις κουζίνες του Πανεπιστημίου Βόρειας Καρολίνας χωρίς να λάβει τις συστάσεις.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν γίνει δεκτοί για πλύσιμο κοτόπουλων στο παρελθόν, και ήταν σχετικοί με αυτό για διάφορους λόγους. Δεν γνώριζαν, όμως ότι οι ερευνητές είχαν βάλει στους μηρούς του κοτόπουλου ένα ακίνδυνο αλλά εντοπίσιμο στέλεχος του Ε. Coli.

Οι συμβουλές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδείχθηκαν αποτελεσματικές όταν πρόκειται για πλύσιμο κοτόπουλου, με το 93% αυτών που είχαν λάβει τις οδηγίες ασφαλείας να μην πλένουν το κοτόπουλο τους.

Όμως το 61% της ομάδας ελέγχου το έκαναν πιστεύοντας ότι έπρεπε να καθαριστεί. Από αυτά τα πλυντήρια κοτόπουλου, το 26% κατέληξε με το E. coli στη σαλάτα τους.

Αλλά οι ερευνητές εξεπλάγησαν με το πόσα βακτήρια εξαπλώθηκαν ακόμη και όταν οι άνθρωποι απέφυγαν να πλύνουν το κοτόπουλό τους. Από τους ανθρώπους που δεν το έπλυναν, το 20% είχε το E. coli στη σαλάτα του. Υποπτεύονται ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι συμμετέχοντες δεν απολύμαναν σωστά τα χέρια τους, τις επιφάνειες και τα σκεύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης