Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη  διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν από αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια ηλεκτρική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που κάνει την καρδιά να σταματήσει να χτυπά.

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν την καρδιακή ανακοπή με την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, η καρδιακή προσβολή προκαλείται από θρόμβωση λόγω της αθηρωματικής πλάκας που δημιουργεί απόφραξη στις στεφανιαίες αρτηρίες και ξαφνικά σπάει. Σε αντίθεση με την καρδιακή προσβολή, μπορεί να υπάρξει ξαφνικός καρδιακός θάνατος απουσία προειδοποιητικών σημείων. 

Από περίπου 350.000 άτομα που παθαίνουν λόγω καρδιακής ανακοπής κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, το 17% έως το 41% ​​των περιπτώσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών από τις 10 μ.μ. έως 6 π.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, ο Chugh και η ομάδα του εξέτασαν αρχεία 4.126 ασθενών, με 3.208 περιστατικά ημερήσιας καρδιακής ανακοπής και 918 νυχτερινές περιπτώσεις. Σε σύγκριση με τις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ασθενείς που έπαθαν καρδιακή ανακοπή τη νύχτα ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο αναπνευστικό συστατικό που προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο τη νύχτα για τις γυναίκες.

Η έρευνα του Chugh δείχνει επίσης:

  • Το 25,4% των γυναικών που μελετήθηκαν υπέστησαν καρδιακή ανακοπή τη νύχτα έναντι του 20,6% των ανδρών.
  • Η πνευμονική νόσος ήταν υψηλότερη σε εκείνους που είχαν καρδιακή ανακοπή τη νύχτα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καρδιακή ανακοπή την ημέρα.
  • Εκείνοι που είχαν καρδιακές ανακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν πιο συχνά ιστορικό καπνίσματος τις δύο τελευταίες χρονιές.

Τα φάρμακα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, μερικά από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να καταστέλλουν την αναπνοή, βρέθηκαν επίσης να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη χρήση τη νύχτα.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν συνταγογραφούν φάρμακα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, για παράδειγμα, ηρεμιστικά και φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και της κατάθλιψης, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, και ειδικότερα σε γυναίκες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Heart Rhythm.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης