Θάνος Ξυδόπουλος

Οι γυναίκες έχουν διανύσει πολύ δρόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 70 χρόνια, και σήμερα θεωρούνται εξίσου ικανές με τους άνδρες, αν όχι περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η American Psychological Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι σταθεροί ή άκαμπτοι, η μελέτη ευθυγραμμίζεται με άλλες βρίσκοντας ότι τα στερεότυπα αλλάζουν καθώς εξελίσσονται οι κοινωνικοί ρόλοι», είπε η επικεφαλής της μελέτης Alice Eagly, του Northwestern University. 

Η Eagly και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια ανάλυση 16 εθνικών αντιπροσωπευτικών δημοσκοπήσεων που αφορούσαν περισσότερους από 30.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από το 1946 έως το 2018.

Εξετάστηκαν τρία είδη κοινωνικών χαρακτηριστικών: συμπόνια-ευαισθησία, φιλοδοξία-επιθετικότητα και ικανότητα (νοημοσύνη-δημιουργικότητα).  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στερεότυπα των ικανοτήτων άλλαξαν δραματικά την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, σε μια δημοσκόπηση του 1946, το 35% των ερωτηθέντων σκέφτηκε ότι οι άντρες και οι γυναίκες ήταν εξίσου έξυπνες, και από εκείνους που πίστευαν ότι υπάρχει διαφορά, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι οι άνδρες ήταν το πιο ικανό φύλο. Αντίθετα, σε μια δημοσκόπηση του 2018, το 86% πιστεύει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνοι, το 9% πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι πιο έξυπνες και μόνο το 5% πιστεύει ότι οι άντρες είναι πιο έξυπνοι.

Τα στερεότυπα που βλέπουν τις γυναίκες πιο συμπονετικές και ευαίσθητες από τους άνδρες ενισχύθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, τα στερεότυπα που βλέπουν τους άνδρες πιο φιλόδοξους και επιθετικούς από τις γυναίκες δεν άλλαξαν σημαντικά.

Η Eagly θεωρεί ότι η σημαντική αλλαγή στις πεποιθήσεις όσον αφορά την ικανότητα απορρέει, εν μέρει, από τους μεταβαλλόμενους ρόλους των ανδρών και των γυναικών. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό  δυναμικό αυξήθηκε από 32% το 1950 σε 57% το 2018, ενώ η συμμετοχή ανδρών μειώθηκε από το 82% στο 69%. Οι γυναίκες επίσης κερδίζουν τώρα περισσότερους πτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από ό, τι οι άνδρες, αντίθετα με δεκαετίες πριν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Psychologist.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης