Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο JAMA Pediatrics κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φλεγμονή νωρίς στη ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων 35 χρόνια αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, και άλλα ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία και τη Σουηδία αξιολόγησαν στοιχεία από στρατιώτες του σουηδικού στρατού. Συνολικά, είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από 248.488 στρατιώτες. Αυτά τα άτομα ήταν ηλικίας 16-20 ετών την περίοδο 1952-1956. Οι ερευνητές απομάκρυναν οποιονδήποτε είχε ιατρικό ζήτημα ή “σωματική αδυναμία” και το τελικό δείγμα περιέλαβε 106.120 συμμετέχοντες. Τα άτομα αυτά είχαν υποβληθεί σε ιατρική εξέταση στο πλαίσιο της στρατολόγησής τους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί πήραν δείγματα αίματος. Σε μία από τις δοκιμές, αξιολογήθηκε η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών κυττάρων (ESR).

Η ESR είναι ένας μη ειδικός δείκτης φλεγμονής που μετρά πόσο γρήγορα τα ερυθρά αιμοσφαίρια πέφτουν στον πυθμένα ενός δοκιμαστικού σωλήνα αίματος. Ένα υψηλό σκορ σημαίνει ότι τα κύτταρα βυθίζονται ταχύτερα από το μέσο όρο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χώρισαν τα αποτελέσματα της ESR των ανδρών σε τρεις ομάδες: χαμηλή, μέτρια ή υψηλή και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μέση διάρκεια 35 ετών, μέχρι το ανώτατο όριο ηλικίας των 57 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 4.835 θάνατοι.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών βαθμολογιών ESR και του αυξημένου κινδύνου γενικής θνησιμότητας. Παρομοίως, υπήρξε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο. Δεν υπήρχε τέτοια σχέση μεταξύ ESR και θανάτου λόγω αλκοόλ ή ναρκωτικών, αυτοκτονίας, τροχαίων ατυχημάτων ή πτώσεων.

Οι συγγραφείς έγραψαν: «Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, παρατηρήσαμε ότι η φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας συνδέεται θετικά με πρόωρη θνησιμότητα λόγω καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου».

Οι επιστήμονες έχουν ήδη συνδέσει τη φλεγμονή με τον καρκίνο και με την αθηροσκλήρωση την “κινητήρια δύναμη” πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις αυτών των σχέσεων σε τόσο μικρή ηλικία. Όπως έγραψαν, «αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ύπαρξη ανιχνεύσιμων σημείων πρόωρης θνησιμότητας σε πρώιμο στάδιο της ζωής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης