Έναν στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως προσβάλλει η ακμή, γεγονός που την καθιστά την όγδοη πιο συχνή ιατρική κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της είναι: οι κακές διατροφικές συνήθειες, το άγχος και η ακατάλληλη φροντίδα του δέρματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Dermatology».

Η συγκεκριμένη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στη Μαδρίτη την περασμένη Παρασκευή, δείχνει ότι η έκθεση σε ποικίλους παράγοντες χειροτέρευσε την ακμή σε 6.700 συμμετέχοντες από έξι χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ανέλυσε τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ακμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι συμμετέχοντες με ακμή κατανάλωναν σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα (48,2%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν (38,8%). Επίσης, οι περισσότεροι κατανάλωναν σόδα, χυμούς ή σιρόπια (35,6%), προϊόντα αρτοποιίας ή σοκολάτα (37%) και γλυκά (29,7%) έναντι εκείνων που δεν κατανάλωναν τίποτα από αυτά (με αντίστοιχα ποσοστά 31%, 27,8%, 19,1%). Επιπλέον, το 11% των ατόμων με ακμή κατανάλωνε πρωτεΐνη ορού γάλακτος (ο ορός γάλακτος είναι το απομεινάρι της πήξης του γάλακτος κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού και η πρωτεΐνη του χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής), ενώ μόνο το 7% εκείνων που δεν έπασχαν από ακμή λάμβανε τέτοιου τύπου πρωτεΐνες. Το 11,9% των ατόμων με ακμή κατανάλωνε αναβολικά στεροειδή, ενώ τα ίδια καταναλώνονταν μόνο από το 3,2% των ατόμων χωρίς ακμή. Τέλος, η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, τα υψηλά επίπεδα άγχους και οι ακατάλληλες πρακτικές φροντίδας του δέρματος που το «ταλαιπωρούν» παρατηρούνταν συχνότερα σε αυτούς που είχαν ακμή απ’ ό,τι σε αυτούς που δεν είχαν. Το κάπνισμα δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στην ακμή.

Πρόσφατα φάνηκε ότι η ακμή πλήττει το 40% των ενήλικων γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης