Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι η έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων προκαλεί διαρθρωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο σε ηλικία 12 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη του Παιδικού Νοσοκομείου του Cincinnati κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη γέννησή τους είχαν στην ηλικία των 12 ετών μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας και πάχος φλοιού σε σύγκριση με τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα έκθεσης.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, αν και διερευνητικά, υποδηλώνουν ότι το μέρος στο οποίο ζείτε και ο αέρας που αναπνέετε μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός σας» είπε ο Travis Beckwith, επικεφαλής της μελέτης. 

Η φαιά ουσία περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της κίνησης και της αισθητηριακής αντίληψης, όπως είναι η αφή και η ακοή. Το πάχος του φλοιού αντανακλά το εξωτερικό βάθος της φαιάς ουσίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες περιοχές στους μετωπικούς και βρεγματικούς λοβούς και στην παρεγκεφαλίδα επηρεάστηκαν από μειώσεις της τάξεως του 3-4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρώιμη ζωή επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι δομικές συνέπειες θα μπορούσαν να παραμένουν.

Οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να αποκτήσουν ανατομικές εικόνες εγκεφάλου από 147 παιδιά 12 ετών. Αυτά τα παιδιά αποτελούσαν ένα υποσύνολο της μελέτης που ονομάζεται CCAAPS (Cincinnati Childhood Allergy and Air Pollution Study), η οποία περιέλαβε παιδιά πριν από την ηλικία των έξι μηνών για να εξετάσει την πρόωρη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αποτελέσματα της υγείας.

Τα παιδιά είχαν είτε υψηλά είτε χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη ρύπανση χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο δειγματοληψίας αέρα σε 27 σημεία στην περιοχή του Cincinnati. Τα παιδιά και οι φροντιστές τους πραγματοποίησαν κλινικές επισκέψεις στις ηλικίες 1, 2, 3, 4, 7 και 12.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση που προέρχεται από τα οχήματα συμβάλλει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS One. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης