H έρευνα δείχνει ότι μετά από μια δίαιτα, η πλειονότητα των ανθρώπων θα ανακτήσει μέρος -συνήθως το μεγαλύτερο- του βάρους που έχει χαθεί. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί, συχνά λέγεται ότι αιτία είναι ότι η δίαιτα καταστρέφει μόνιμα το μεταβολισμό.

Όταν το σώμα αισθάνεται ότι μειώνονται οι αποθήκες του λίπους του, ενεργοποιεί μια προσαρμοστική διαδικασία με την οποία μειώνει περαιτέρω το μεταβολικό ρυθμό κατά την ανάπαυση -η διαδικασία αυτή ονομάζεται προσαρμοστική θερμογένεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα παράδειγμα επίδρασης της προσαρμοστικής θερμογένεσης παρατηρήθηκε σε μια ευρέως δημοσιευμένη μελέτη του 2016, η οποία εξέτασε πρώην διαγωνιζόμενους της αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής “The Biggest Loser”. Έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική μείωση στο μεταβολικό ρυθμό, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την αρχική απώλεια βάρους. 

Η μείωση του μεταβολικού ρυθμού είναι μόνο μία από τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά το αδυνάτισμα. Όταν χάνουμε βάρος, η κύρια αλλαγή που βλέπουμε είναι η μείωση του σωματικού λίπους.

Αυτή η μείωση είναι στην πραγματικότητα τα λιπώδη κύτταρα μας συρρικνωμένα σε μέγεθος -στην πραγματικότητα δεν εξαφανίζονται. Αυτή η συρρίκνωση των λιποκυττάρων σηματοδοτεί ότι τα αποθέματα καυσίμων του σώματος αδειάζουν, προκαλώντας πτώση της ορμόνης λεπτίνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συρρίκνωση των λιποκυττάρων είναι κάτι καλό για την υγεία μας. Όταν τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται, είναι σε θέση να προσλαμβάνουν γλυκόζη και να αποθηκεύουν λίπος πιο αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση χαμένων καυσίμων. Το κακό είναι ότι το σώμα δημιουργεί επίσης περισσότερα λιποκύτταρα, ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε περισσότερο λίπος στο μέλλον για να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτήν την «κρίση» θερμίδων την επόμενη φορά που θα συμβεί.

Όμως όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα έναν πιο αποτελεσματικό και τελικά υγιή μεταβολισμό. Για παράδειγμα, τα μικρότερα λιπώδη κύτταρα είναι καλύτερα για την υγεία μας, καθώς τα υπερπληρωμένα «άρρωστα» λιποκύτταρα δεν λειτουργούν καλά για να απαλλαγούμε από το πλεόνασμα ζάχαρης και λίπους.

Έτσι, η δίαιτα δεν καταστρέφει τεχνικά το μεταβολισμό μας, αλλά μάλλον τον βελτιώνει βοηθώντας τον να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά χωρίς την απαραίτητη προσοχή, αυτή η μεταβολική βελτίωση μπορεί να συνωμοτήσει εναντίον σας και να ανακτήσετε όχι μόνο το βάρος που χάσατε, αλλά να αποκτήσετε περισσότερο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης