Ζήσης Ψάλλας

Τα αρσενικά και τα θηλυκά διαφέρουν ως προς τον επιπολασμό, τις αποκρίσεις στη θεραπεία και τα ποσοστά επιβίωσης για μια ποικιλία ασθενειών. Για τις γυναίκες που έχουν καρδιακές παθήσεις, τα πράγματα πάνε χειρότερα από τους άνδρες. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί λόγοι για αυτό, και οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και στο Πανεπιστήμιο του Princeton φάνηκε να έχουν βρει κύτταρα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά πριν καν γεννηθούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Developmental Cell, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι οι διαφορές ανδρών-γυναικών στην έκφραση πρωτεϊνών εμφανίζονται αμέσως αφότου τα εμβρυϊκά κύτταρα γίνουν καρδιακά κύτταρα που ονομάζονται καρδιομυοκύτταρα. Αυτό είναι το αρχικό στάδιο ανάπτυξης της καρδιάς, πολύ πριν το έμβρυο εκτεθεί στις ορμόνες του φύλου.

Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη είναι η πρώτη που περιγράφει λεπτομερώς τους μηχανισμούς καρδιακών διαφορών σε τόσο πρώιμο στάδιο, παρέχοντας νέες ευκαιρίες για έρευνα καρδιακών παθήσεων και θεραπείας, καθώς και προωθώντας τη βιολογική μελέτη των διαφορών φύλου σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.

«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι διαφορές φύλου στην ανάπτυξη της καρδιάς εμφανίζονται πριν από τον πρωταρχικό προσδιορισμό του φύλου και μπορούν να συσχετιστούν με συγγενείς καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο συγγραφέας Frank Conlon, καθηγητής γενετικής και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. «Δεδομένου ότι οι διαφορές φύλου έχουν αναφερθεί σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της άνοιας, της χρόνιας νεφρικής νόσου, της παχυσαρκίας, των αυτοάνοσων ασθενειών και της νόσου COVID-19, οι μελέτες μας παρέχουν ένα πλαίσιο για την αποκάλυψη των μηχανισμών και των οδών αυτών των καταστάσεων ασθενειών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοιες διαφορές υγείας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι γνωστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και οδήγησαν σε μια έκθεση στις ΗΠΑ το 2016. Αν και το φύλο παίζει κρίσιμο ρόλο στην καρδιακή ασθένεια, οι μηχανισμοί που διέπουν τις διαφορές φύλου είναι άγνωστοι.

Η κατανόηση της βασικής βιολογίας της ανάπτυξης της καρδιάς σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τους βιολόγους των βλαστικών κυττάρων που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν καρδιακά προγονικά κύτταρα για την αναγέννηση του καρδιακού ιστού και άλλες θεραπείες καρδιακής υποκατάστασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης