Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την άσκηση έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με έναν ερευνητή του University of Alberta.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν είναι μια πολύ κρύα μέρα τον Φεβρουάριο, ένα τρέξιμο υψηλής έντασης ή άλλο σπορ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας» δήλωσε ο Michael Kennedy,

Ο αριθμός των αθλητών που κάνουν άσκηση στο κρύο με συνέπεια το άσθμα μπορεί να υποτιμάται, κατά τον ειδικό. Πρόσφατα, η ομάδα του διαπίστωσε ότι η εργαστηριακή δοκιμασία για την πρόβλεψη του άσθματος λόγω άσκησης στον κρύο αέρα δεν είναι τόσο ακριβής όσο η πραγματική δοκιμασία των αθλητών.

Η ιδέα για τη μελέτη προέκυψε από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τους Ολυμπιακές Αγώνες του Σαλτ Λέικ Σίτι το 2002, όπου οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 40 Αμερικανούς χειμερινούς αθλητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kennedy δήλωσε ότι το 40-50% όλων των Σκανδιναβών ή χειμερινών αθλητών αναφέρει κάποιο είδος άσθματος προκαλούμενο από την άσκηση (βρογχοσυστολή) λόγω άσκησης σε κρύες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αθλητές που ασκήθηκαν σε θερμοκρασίες κάτω των -15 ° C έβαλαν τους πνεύμονές τους σε κίνδυνο σοβαρής πνευμονικής σύσπασης και πιθανής βλάβης. Διαπιστώθηκε ότι πέντε από τους 16 συμμετέχοντες ήταν θετικοί για βρογχοσυστολή που προκλήθηκε από την άσκηση κατά την εργαστηριακή δοκιμή, ενώ επτά ήταν θετικοί κατά τη δοκιμή του ψυχρού αέρα.

Όταν οι πνεύμονες εκτίθενται σε στρεσογόνο περιβάλλον, όπως το κρύο, δεν αναδιαμορφώνονται θετικά και η λειτουργία των πνευμόνων επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου -ειδικά κατά την άσκηση.

Ο Kennedy ανέφερε ότι ένα συμπέρασμα από μια προηγούμενη έρευνα ήταν ότι τα άτομα με μικρότερη αντοχή είναι πιο ευάλωτα. Είπε ακόμη ότι για εκείνους που είναι αποφασισμένοι να ασκηθούν στο κρύο, είναι καλή ιδέα να κάνουν μια εσωτερική προθέρμανση για να διασταλούν οι πνεύμονές τους, γεγονός που μειώνει τις επιπτώσεις από τον κρύο αέρα. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης