Ζήσης Ψάλλας

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι η προσθήκη της άρσης βαρών στο πρόγραμμα άσκησής σας, ακόμη και αργότερα στη ζωή, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε έναν πρόωρο θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής μια ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 100.000 άνδρες και γυναίκες από δέκα κέντρα καρκίνου στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 71 ετών και μέσο δείκτη μάζας σώματος 27,8 (υπέρβαροι). Παρακολούθησαν την υγεία τους και τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, για μια δεκαετία.

Η άρση βαρών και η αερόβια άσκηση συνδέθηκαν ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, εκτός από τον καρκίνο.  Ωστόσο, ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όσους έκαναν τόσο άρση βαρών όσο και αερόβια άσκηση. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο.

Πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα ευρήματα είναι ότι η άρση βαρών μπορεί να έχει παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα με την αερόβια άσκηση. Για παράδειγμα, η μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου με τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και του προφίλ των λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες έρευνες που συνδύασαν μελέτες για τη μυϊκή ενδυνάμωση και τα αποτελέσματα της υγείας βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά βρήκαν επίσης μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, συνολικά. Ίσως αυτή η νέα μελέτη να μην βρήκε αποτελέσματα για τον καρκίνο, καθώς στόχευε έναν πληθυσμό που ήδη διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου. 

Τα άτομα σε αυτή τη μελέτη στρατολογήθηκαν επίσης ως μέρος μιας δοκιμής προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου, επομένως η μελέτη πιθανότατα θα στρατολογούσε άτομα που ενδιαφέρονται για την υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο ενεργά σωματικά ως αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι στον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με τη μη άσκηση ή άρση βαρών είναι πιθανώς υψηλότερος.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η άρση βαρών, είτε μόνη της είτε μαζί με αερόβια άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου και άρα η άρση βαρών πρέπει να είναι μια δια βίου δέσμευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης