Θάνος Ξυδόπουλος

Μια έκθεση του αμερικανικού FDA (U.S. Food and Drug Administration) αποκαλύπτει ότι τα χημικά στα αντηλιακά απορροφούνται από το ανθρώπινο σώμα σε επίπεδα που είναι αρκετά υψηλά. Αυτό εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενες τοξικές επιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο που έχει ορίσει ο FDA, δήλωσε η Δρ. Kanade Shinkai, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. 

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακά λόγω αυτής της μελέτης. 

Τα περισσότερα αντιηλιακά χρησιμοποιούν χημικές ουσίες όπως οξυβενζόνη, αβοβενζόνη και οκτοκρυλένιο για να εμποδίσουν τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες. Αυτές οι οργανικές χημικές ουσίες απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε μικρή ποσότητα θερμότητας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτά τα μόρια είναι χημικοί δακτύλιοι, ουσιαστικά, και απορροφούν το φως”, δήλωσε η Shinkai. “Οι χημικοί δακτύλιοι αποτελούν επίσης τη θεμελιώδη βάση για πολλές ορμόνες και τείνουν να εισέρχονται στα κύτταρα”. 

Για τη μελέτη, ο FDA περιέλαβε 24 ενήλικες που εφάρμοζαν ένα αντηλιακό ψεκασμό, ή λοσιόν ή κρέμα τέσσερις φορές την ημέρα για τέσσερις ημέρες. Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν το αντηλιακό στα 3/4 της σωματικής τους επιφάνειας. Η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο και ο Οργανισμός πήρε 30 δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα για μια εβδομάδα εξετάζοντας αν τα χημικά των αντηλιακών είχαν απορροφηθεί από το δέρμα.

Τα επίπεδα των χημικών αυξήθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος μετά τη χρήση των αντιηλιακών. 

Η μελέτη διαφέρει από την πραγματική ζωή στο ότι οι άνθρωποι που εφάρμοσαν τα αντηλιακά βρίσκονταν στο εργαστήριο, είπε η Shinkai. “Δεν έκαναν τα πράγματα που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν αντηλιακά, όπως κολύμπι ή μια εργασία στην αυλή. Εξαιτίας αυτού, η έκθεσή τους στα χημικά μπορεί να διαφέρει από αυτή των καθημερινών ανθρώπων”.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την ασφάλεια των χημικών αντηλιακών μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μεταλλικά αντηλιακά, είπε η Shinkai. Τα αντηλιακά αυτά βασίζονται στο οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου για να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου από το δέρμα, αντί να το απορροφούν σαν χημικά αντηλιακά. “Αυτά γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλή”, είπε η Shinkai για μεταλλικά αντηλιακά προσθέτοντας ότι “βασιζόμαστε σε αποδεικτικά στοιχεία”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης