Θάνος Ξυδόπουλος

Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Immunology, οι ερευνητές περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι προγονικές καταβολές επηρεάζουν την πιθανότητα οι άνθρωποι αφρικανικής ή ευρασιατικής καταγωγής να αναπτύξουν ανοσολογικές ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς μοιράζονται επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα εξελίσσεται ακόμα ανάλογα με την τοποθεσία ή τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.

Μια από τις καλύτερες άμυνες του σώματος ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες είναι η φλεγμονή. Ο Dominguez-Andres και ο επικεφαλής συγγραφέας Mihai Netea, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Radboud και εξελικτικός βιολόγος, συνέταξαν στοιχεία από τις μελέτες γενετικής, ανοσολογίας, μικροβιολογίας και ιολογίας αναγνωρίζοντας πώς άλλαξε το DNA από ανθρώπους διαφορετικών κοινοτήτων που είχαν μολυνθεί από βακτηριακές ή ιικές ασθένειες, επιτρέποντας στη συνέχεια την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Παρόλο που οι αλλαγές αυτές καθιστούσαν δυσκολότερη την μόλυνση ορισμένων κοινοτήτων από ορισμένα παθογόνα, συσχετίστηκαν επίσης με την εμφάνιση -με την πάροδο του χρόνου- φλεγμονωδών ασθενειών όπως η νόσος του Crohn, ο Λύκος και η ελκώδης κολίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, το παράσιτο της ελονοσίας Plasmodium sp. έχει μολύνει αφρικανικούς πληθυσμούς για εκατομμύρια χρόνια. Εξαιτίας αυτού, οι εξελικτικές διαδικασίες έχουν επιλέξει ανθρώπους με DNA που ευνοούν την αντοχή στις μολύνσεις προκαλώντας όμως μεγαλύτερη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό έκανε τους σύγχρονους Αφρικανούς να γίνουν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή, όπως η αθηροσκλήρωση.

Ο Dominguez-Andres και ο Netea  γράφουν για το πώς ζούσαν οι πρώτοι πρόγονοί μας στην Ευρασίας σε περιοχές που υπήρχαν και οι Νεάντερταλ, καθώς και για την ανάμειξή τους. Σήμερα, οι άνθρωποι με υπολείμματα DNA από τους Νεάντερταλ μπορούν να είναι πιο ανθεκτικοί στις λοιμώξεις του ιού HIV-1 και τους σταφυλόκοκκους αλλά είναι επίσης πιθανότερο να αναπτύξουν αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Οι αφρικανικές φυλές που εξακολουθούν να ασχολούνται με το κυνήγι έχουν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο από τους αστικοποιημένους Αφροαμερικανούς που τρώνε τρόφιμα τα οποία αγοράζονται από καταστήματα.

Καθώς οι άνθρωποι κινούνται προς τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αυστηρότερα πρότυπα υγιεινής, τα σώματά τους προσαρμόζονται αναπτύσσοντας αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν “ασθένειες του πολιτισμού”, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης