Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών με μέλη από το Instituto de Investigación Sanitaria Gregorio Marañón, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ορισμένα τμήματα του ανδρικού εγκεφάλου αλλάζουν σε μέγεθος μετά την απόκτηση παιδιού.  Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex, η ομάδα περιγράφει ότι μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες νέων πατέρων για να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορεί να αλλάξει ο εγκέφαλός τους καθώς προσαρμόζονται στην πατρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις αλλαγές στον γυναικείο εγκέφαλο αφότου μια γυναίκα γεννήσει και αρχίσει να μεγαλώνει ένα παιδί, αλλά λίγες έρευνες έχουν γίνει για τις αλλαγές στον ανδρικό εγκέφαλο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη που περιελάμβανε τη διενέργεια μαγνητικών τομογραφιών σε δύο ομάδες ανδρών που ελήφθησαν πριν από τη γέννηση του παιδιού τους και μετά.

Η πρώτη ομάδα ήταν στην Ισπανία -οι ερευνητές σάρωσαν τον εγκέφαλο κάθε εθελοντή πριν η σύντροφός του μείνει έγκυος και στη συνέχεια ξανά λίγο μετά την απόκτηση του κοινού παιδιού από το ζευγάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άλλη ομάδα ήταν στις ΗΠΑ, όπου οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους των ανδρών εθελοντών κατά τη διάρκεια της προχωρημένης εγκυμοσύνης της συντρόφου τους και στη συνέχεια ξανά περίπου οκτώ μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Για την ομάδα ελέγχου τους, οι ερευνητές σάρωσαν επίσης τους εγκεφάλους 18 ανδρών που δεν είχαν τεκνοποιήσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ελάχιστες έως καθόλου αλλαγές στο μεταιχμιακό σύστημα, όπου οι γυναίκες τείνουν να έχουν τις μεγαλύτερες αλλαγές μετά τη γέννα.

Υπήρξαν όμως αλλαγές στη φλοιώδη φαιά ουσία των ανδρών, η οποία, όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα, παίζει ρόλο στις κοινωνικές δεξιότητες. Απώλεια όγκου σε αυτή την περιοχή εντοπίστηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, το οποίο προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι παίζει ρόλο στη γονική αποδοχή και ζεστασιά. Η απώλεια όγκου, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδηλώνει ότι η περιοχή του εγκεφάλου γίνεται πιο πυκνή, γεγονός που την καθιστά πιο αποτελεσματική.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες τείνουν να εμφανίζουν μειώσεις στον όγκο του τμήματος του εγκεφάλου τους που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό υποδηλώνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος αλλάζει για να βοηθήσει στην αναγνώριση του νέου τους παιδιού και στην ανταπόκριση σε αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης