Ζήσης Ψάλλας

H περιφέρεια της μέσης και όχι ο συνολικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι το καταλληλότερο κριτήριο κατά την αξιολόγηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Menopause, το περιοδικό της North American Menopause Society (NAMS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή η CAD παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπάρχει τεράστια προσοχή στους τροποποιημένους παράγοντες κινδύνου. Τα οιστρογόνα προστατεύουν τα καρδιαγγειακά συστήματα των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, γεγονός που εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφάνισης CAD σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, η συχνότητα εμφάνισης CAD στις γυναίκες ξεπερνά τους άνδρες ίδιας ηλικίας.

Η παχυσαρκία είναι από καιρό γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για CAD, επειδή προκαλεί, μεταξύ άλλων δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, αντίσταση στην ινσουλίνη και στεφανιαία αθηροσκλήρωση. Συχνά συνοδεύεται από άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρελθόν, έχει προταθεί ότι η συνολική παχυσαρκία (η οποία συχνά ορίζεται από τον ΔΜΣ) αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου. Λίγες μελέτες έχουν επιχειρήσει να συγκρίνουν την επίδραση της συνολικής παχυσαρκίας έναντι της κεντρικής παχυσαρκίας που τυπικά περιγράφεται από την περιφέρεια της μέσης ή από τη σχέση μέσης προς ισχίο.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης περίπου 700 κορεατικών γυναικών, ωστόσο, έδειξαν ότι η παρουσία CAD ήταν σημαντικά υψηλότερη σε γυναίκες με κεντρική παχυσαρκία. Η συνολική παχυσαρκία δεν ήταν παράγοντας κινδύνου για CAD. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγή στην κατανομή σωματικού λίπους, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή.

«Τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι συνεπή με αυτό που γνωρίζουμε για τις επιζήμιες επιδράσεις της κεντρικής παχυσαρκίας. Η κεντρική παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο εντοπισμός γυναικών με υπερβολικό κοιλιακό λίπος, ακόμη και με φυσιολογικό ΔΜΣ, είναι σημαντικός, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής», είπε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης