Ζήσης Ψάλλας

Το να πίνετε έως και 105 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θάνατο μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με 13 μονάδες αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή λιγότερο από έξι ποτήρια μπύρας μεσαίας περιεκτικότητας ή λίγο πάνω από ένα μπουκάλι κρασί. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το UCL, διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των ατόμων με καρδιακή νόσο, εκείνοι που έπιναν έως 15 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι έπιναν περισσότερα από 62 γραμμάρια δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν αλκοόλ.

Ενώ η κατανάλωση έως και 15 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου ήταν στα 7 γρ. την ημέρα (21%) για τη θνησιμότητα όλων των αιτιών και στα 8 γρ. την ημέρα για καρδιαγγειακή θνησιμότητα (27%). Ο χαμηλότερες κίνδυνος για καρδιαγγειακό συμβάν ήταν στα 6 γρ. την ημέρα (50% χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπής καρδιακής προσβολής, στηθάγχης ή εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που δεν έπιναν).

Οι συγγραφείς υπολόγισαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης και θανάτου σε 48.423 ενήλικες με καρδιακή νόσο, εκ των οποίων οι μισοί ήταν από τη μελέτη Biobank, και άλλοι μισοί από 12 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση αλκοόλ και στοιχεία σχετικά με επακόλουθες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και στηθάγχη για μια περίοδο έως 20 ετών -ελήφθησαν επίσης στοιχεία από αρχεία υγείας, εισαγωγής σε νοσοκομείο και θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να υπερεκτιμούν τον μειωμένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και στηθάγχης για τους μέτριους πότες με καρδιακή νόσο. Αυτό οφείλεται στην υποεκπροσώπηση αυτών που έπιναν κάποτε πολύ και ενδέχεται να σταμάτησαν να πίνουν λόγω κακής υγείας και περιελήφθησαν στους μη πότες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης