Θάνος Ξυδόπουλος

Ο αριθμός των γυναικών που κάνουν συχνά σεξ μειώνεται με την ηλικία και ο αριθμός των γυναικών που απολαμβάνουν το σεξ μετά την εμμηνόπαυση είναι ακόμη χαμηλότερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που αυτά τα γεγονότα δεν προκαλούν έκπληξη, οι αιτίες δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες. Η προηγούμενη έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως σε βιολογικά αίτια. Τώρα, μια νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζει τους ψυχοκοινωνικούς λόγους. 

Έχουν διεξαχθεί ουσιαστικές έρευνες για τους βιολογικούς λόγους, όπως οι εξάψεις, οι διαταραχές του ύπνου, η ξηρότητα του κόλπου και η οδυνηρή επαφή. Πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την επίδραση διαφόρων ψυχοκοινωνικών αλλαγών που είναι κοινές με την πάροδο της ηλικίας. Αυτές περιλαμβάνουν τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος, την αυτοπεποίθηση και την αντιληπτή επιθυμία, το άγχος, τις αλλαγές στη διάθεση και τα θέματα σχέσεων.

Η μελέτη περιέλαβε περίπου 4.400 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στη UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία της σεξουαλικής δραστηριότητας της UKCTOCS έδειξαν ότι, κατά την έναρξη της μελέτης, πριν από την έναρξη της ετήσιας εξέτασης, περίπου οι μισές γυναίκες ήταν σεξουαλικά ενεργές. Παρατηρήθηκε μείωση όλων των πτυχών της σεξουαλικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου: η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν λιγότερο συχνή, όχι τόσο ευχάριστη και πιο άβολη.

Οι λόγοι ήταν: H απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας λόγω έλλειψης συντρόφου, κυρίως λόγω χηρείας, η ιατρική κατάσταση του συντρόφου, η σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου, τα προβλήματα σωματικής υγείας της γυναίκας, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Συνεισφέροντας συχνά στη χαμηλή λίμπιντο ήταν τα προβλήματα σχέσεων και η αντίληψη της γήρανσης. Μόνο το 3% των συμμετεχόντων περιέγραψε θετικές σεξουαλικές εμπειρίες, ενώ μόνο το 6% ζήτησε ιατρική βοήθεια για σεξουαλικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Menopause, το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης