Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα ανάλυση από την Αυστραλία, που βασίζεται σε αρχεία από ένα κέντρο δηλητηριάσεων στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, βρήκε αύξηση του αριθμού των δηλητηριάσεων από αιθέρια έλαια τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις να αφορούν παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αναγνώρισαν 4.412 περιστατικά έκθεσης σε αιθέρια έλαια που χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2018. 

Οι περισσότερες από τις δηλητηριάσεις (80%) ήταν τυχαίες: μπέρδεμα της φιάλης για ένα άλλο φάρμακο, όπως ένα σιρόπι βήχα. Περίπου το 2% προέκυψε από τη σκόπιμη λήψη του αιθέριου ελαίου με βάση την παραπληροφόρηση. Στο 63% των περιπτώσεων, το άτομο που επηρεάστηκε ήταν κάτω των 15 ετών.

«Η έναρξη της τοξικότητας μπορεί να είναι γρήγορη και μικρές ποσότητες (μόλις 5 ml) μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα απειλητική για τη ζωή των παιδιών» έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικός αριθμός των δηλητηριάσεων μπορεί να μη φαίνεται τεράστιος, ειδικά σε σύγκριση με περιπτώσεις που αφορούν άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος από το ίδιο κέντρο έδειξε ότι περισσότερες από 95.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία ήταν αποτέλεσμα κατάποσης παρακεταμόλης μεταξύ των ετών 2007 και 2017, κάτι που αποκάλυψε επίσης μια ανησυχητική ανοδική τάση.

Δεν προκαλούν όλα τα αιθέρια έλαια τις ίδιες ανησυχίες. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι οι ερεθισμοί του δέρματος ή η δερματίτιδα εξ επαφής. Άλλα περιέχουν φυσικώς απαντώμενες ενώσεις, γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις ορμόνες με ανεπιθύμητους τρόπους. 

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι το ήμισυ των κλήσεων που έγιναν στο κέντρο ήταν για αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Λαμβάνοντας μόνο μερικά mg μπορεί να προκληθεί πόνος στο στομάχι, ναυτία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σπασμοί.

Οι περιορισμοί της εξάτμισης και τα πώματα ασφαλείας για τα παιδιά θα ήταν επιθυμητά, αλλά τα δοχεία απαιτείται να έχουν καπάκι όταν το έλαιο είναι πάνω από 15 ml. Η ασφαλής αποθήκευση είναι σημαντική και τα αιθέρια έλαια πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για να αποφευχθούν τα λάθη.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης