Θάνος Ξυδόπουλος 

Το ανθρακούχο νερό δημιουργείται με διάχυση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο νερό. Αυτό παράγει ανθρακικό οξύ που έχει ασθενές όξινο pH (το pH κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αίσθηση στο στόμα που παίρνετε αφού πιείτε ένα ανθρακούχο ποτό είναι στην πραγματικότητα η χημική ενεργοποίηση των υποδοχέων του πόνου στη γλώσσα σας που ανταποκρίνονται σε αυτό το οξύ. Και εδώ είναι το πρόβλημα, καθώς το οξύ μπορεί να βλάψει τα δόντια.

Το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, το σμάλτο, είναι ο σκληρότερος ιστός στο σώμα. Είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό που ονομάζεται υδροξυαπατίτης (hydroxyapatite) το οποίο περιέχει ασβέστιο και φωσφόρο -το σάλιο είναι κυρίως νερό αλλά περιέχει επίσης ασβέστιο και φωσφόρο. Συνήθως υπάρχει ισορροπία μεταξύ μετάλλων των δοντιών και μετάλλων στο σάλιο.

Το στόμα και το σάλιο έχουν φυσιολογικά ένα pH μεταξύ 6 και 7 αλλά όταν το pH πέφτει κάτω από το 5,5, το ασβέστιο και τα φωσφορικά μόρια μετακινούνται έξω από τα δόντια, προς το σάλιο. Αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί εξαιτίας του ανθρακικού οξέος στα ποτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η απομετάλλωση δημιουργεί πόρους στο σμάλτο των δοντιών και το σμάλτο αρχίζει να διαλύεται. Αρχικά, οι πόροι είναι μικροσκοπικοί και μπορούν ακόμα να “βουλώσουν” τοποθετώντας ασβέστιο ή φωσφορικό άλας ή αντικαθιστώντας το ασβέστιο με φθόριο -αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το φθόριο της οδοντόκρεμας για την προστασία των δοντιών. Αλλά μόλις η ποσότητα του χαμένου σμάλτου φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, οι πόροι δεν μπορούν πλέον να συνδεθούν και ο ιστός των δοντιών χάνεται για πάντα.

Εάν τα δόντια “λούζονται” συχνά σε οξύ λόγω κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών, μπορούν να διαλυθούν περισσότερα μέταλλα του σμάλτου από το να επιστραφούν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος φθοράς των δοντιών ή διάβρωσης. Έτσι, αν και το απλό ανθρακούχο νερό είναι καλύτερο για τα δόντια σας από ό, τι τα αρωματισμένα αναψυκτικά ή οι σόδες που έχουν χαμηλότερο pH, το σκέτο, παραδοσιακό νεράκι είναι ακόμα καλύτερο γιατί έχει ρΗ περίπου 7. 

Φυσικά, αν αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό, αυτό είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης