Ζήσης Ψάλλας

Το επίπεδο της αρτηριακής σας πίεσης κυμαίνεται με κάθε καρδιακό ρυθμό, με μέγιστη τιμή κατά τη διάρκεια της φάσης συστολής της καρδιάς (γνωστή ως συστολική πίεση) και μια χαμηλότερη τιμή κατά τη φάση χαλάρωσης (γνωστή ως διαστολική πίεση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακριβής μέτρηση είναι προφανώς σημαντική, αν και όχι πάντα απλή, καθώς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κυμαίνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορούν εύκολα να αλλάξουν ως αποτέλεσμα του άγχους, της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και της ομιλίας.

Έτσι, καθυστερώντας στο ραντεβού του γιατρού σας, τρέχοντας για να φτάσετε εγκαίρως ή να ζητήσετε συγγνώμη για την καθυστέρηση ενώ ο γιατρός μετρά την αρτηριακή σας πίεση θα μπορούσε να προκαλέσει απροσδόκητα υψηλή τιμή. Αλλά αυτές οι εφάπαξ, αυξημένες μετρήσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής ή επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.

Η έρευνα δείχνει ότι είναι καλύτερα να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση επανειλημμένα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας και να λαμβάνετε το μέσο όρο αυτών των μετρήσεων. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας οθόνες που διατίθενται ευρέως από τα φαρμακεία και άλλα σημεία πώλησης. Εναλλακτικά, ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει μια οθόνη η οποία λαμβάνει μετρήσεις αυτόματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αυτή η προσέγγιση θεωρείται το “χρυσό πρότυπο” μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει όταν οι μετρήσεις που λαμβάνονται στο σπίτι ή με μια 24ωρη οθόνη και δεν συμφωνούν με αυτές που έλαβε ο γιατρός στο γραφείο του; Τα άτομα με υψηλές (μεγαλύτερες από 140/90 mmHg) κλινικές τιμές αλλά με φυσιολογικές μετρήσεις 24ωρης πίεσης στο σπίτι θεωρείται ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στο “φαινόμενο της λευκής ποδιάς”. Στους ανθρώπους αυτούς χορηγούνται ενίοτε πιο εντατικά φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από ό, τι μπορεί να χρειάζονται. Ωστόσο, η αναγνώριση των ασθενών που αντιδρούν στη θέα της “λευκής ποδιάς” είναι δύσκολη, εάν είναι διαθέσιμες μόνο οι μετρήσεις από τον γιατρό. 

Ενώ οι μετρήσεις που λαμβάνονται από το γιατρό δεν είναι τέλειες, θα μπορούσαν να είναι το πρώτο βήμα για να καταλάβετε το πραγματικό επίπεδο της αρτηριακής σας πίεσης. Μετρήστε λοιπόν τον εαυτό σας και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στην λήψη καλύτερων αποφάσεων θεραπείας. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει στην αποφυγή ενός εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου ή σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης