Ζήσης Ψάλλας

Μια διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία προκαλώντας ανεπάρκεια του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αγγειακής υγείας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές του Weill Cornell Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η μελέτη μας προτείνει έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο το αλάτι διαμεσολαβεί στη γνωστική εξασθένηση και παρέχει επίσης περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της γνωστικής λειτουργίας”, δήλωσε ο Δρ. Giuseppe Faraco, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης.

Η μελέτη βασίζεται σε μια άλλη που δημοσιεύτηκε το 2018 και διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκάλεσε άνοια σε ποντίκια. Τα τρωκτικά δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν καθημερινά καθήκοντα όπως η οικοδόμηση των φωλιών τους και είχαν προβλήματα με τη διεξαγωγή δοκιμών μνήμης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι έκανε τα κύτταρα στο λεπτό έντερο να απελευθερώνουν το μόριο ιντερλευκίνη-17 (IL-17), το οποίο προάγει τη φλεγμονή ως μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος. Στη συνέχεια, η IL-17 εισήλθε στην κυκλοφορία του αίματος και εμπόδισε τα κύτταρα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με μονοξείδιο του αζώτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές σκέφτηκαν αρχικά ότι το αλάτι προκάλεσε άνοια στα ποντίκια επειδή συνέβαλε στην περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, περιορίζοντας τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, καθώς συνέχισαν την έρευνά τους, συνειδητοποίησαν ότι η περιορισμένη ροή αίματος στα ποντίκια δεν ήταν αρκετά σοβαρή για να εμποδίσει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει σωστά. Άρα κάτι άλλο συνέβαινε.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου στα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζει τη σταθερότητα των πρωτεϊνών Ταυ στους νευρώνες.

Οι πρωτεΐνες Ταυ βοηθούν μια δομή υποστήριξης των νευρώνων, τον κυτταροσκελετό, που προάγει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στους νευρώνες στηρίζοντας τη λειτουργία τους και την υγεία τους.

Όμως οι πρωτεΐνες Ταυ μπορεί να γίνουν ασταθείς και να εξέλθουν από τον κυτταροσκελετό προκαλώντας πρόβλημα -οι πρωτεΐνες αυτές υποτίθεται ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθερες στο κύτταρο. Μόλις αποσυνδεθεί η Ταυ από τον κυτταροσκελετό, μπορεί να συσσωρευτεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας γνωστικά προβλήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υγιή επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου διατηρούν την Ταυ υπό έλεγχο. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης