Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Developmental Cell, μια ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να δείξει πώς το έμβρυο παράγει ένα σήμα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων εντός του πλακούντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το σήμα προκαλεί τροποποιήσεις σε άλλα κύτταρα του πλακούντα για να επιτραπεί η μεταφορά περισσότερων θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο Δρ. Ionel Sandovici, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Καθώς μεγαλώνει στη μήτρα, το έμβρυο χρειάζεται τροφή από τη μαμά του και τα υγιή αιμοφόρα αγγεία στον πλακούντα είναι απαραίτητα για να το βοηθήσουν να πάρει τη σωστή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται. Έχουμε εντοπίσει έναν τρόπο που χρησιμοποιεί το έμβρυο για να επικοινωνεί με τον πλακούντα για να προτρέψει τη σωστή διαστολή αυτών των αιμοφόρων αγγείων. Όταν αυτή η επικοινωνία διακοπεί, τα αιμοφόρα αγγεία δεν αναπτύσσονται σωστά και το μωρό θα δυσκολευτεί να πάρει όλη την τροφή χρειάζεται».

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το έμβρυο στέλνει ένα σήμα γνωστό ως IGF2 που φτάνει στον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου. Στους ανθρώπους, τα επίπεδα του IGF2 στον ομφάλιο λώρο αυξάνονται προοδευτικά μεταξύ της 29ης εβδομάδας κύησης και του τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπερβολική ποσότητα του IGF2 σχετίζεται με υπερβολική ανάπτυξη, ενώ η ανεπαρκής ποσότητα σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη. Τα μωρά που είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν ή ακόμα και να πεθάνουν κατά τη γέννηση και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιακά προβλήματα ως ενήλικες.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι τα ευρήματά τους θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το έμβρυο, ο πλακούντας και η μητέρα επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους μέτρησης των επιπέδων του IGF2 στο έμβρυο και στην εξεύρεση τρόπων χρήσης φαρμάκων για την ομαλοποίηση αυτών των επιπέδων ή την προώθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης των αγγείων του πλακούντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης