Ζήσης Ψάλλας

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Plasticity» επικεντρώθηκε σε 11 μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πρακτικής της γιόγκα και της υγείας του εγκεφάλου. Πέντε από τις μελέτες αφορούσαν άτομα χωρίς ιστορικό πρακτικής γιόγκα σε μία ή περισσότερες συνεδρίες γιόγκα ανά εβδομάδα για μια περίοδο 10-24 εβδομάδων, συγκρίνοντας την υγεία του εγκεφάλου στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης. Οι άλλες μελέτες μέτρησαν τις διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ των ατόμων που κάνουν τακτικά γιόγκα και εκείνων που δεν κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθεμία από τις μελέτες χρησιμοποίησε τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως η μαγνητική τομογραφία, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία ή η ηλεκτρονική τομογραφία εκπομπής ενός φωτονίου. Όλες αφορούσαν συμμετέχοντες της Hatha yoga, που περιλαμβάνει κινήσεις σώματος, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής.

Σε αυτές τις 11 μελέτες εντοπίστηκαν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που έδειξαν βελτίωση με συνέπεια και δεν είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που βλέπουμε με την άσκηση, είπαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για παράδειγμα, βλέπουμε αυξήσεις στον όγκο του ιππόκαμπου με τη γιόγκα» δήλωσε η Neha Gothe, καθηγήτρια υγείας. «Πολλές μελέτες που εξετάζουν τις εγκεφαλικές επιδράσεις της αερόβιας άσκησης έχουν δείξει παρόμοια αύξηση στο μέγεθος του ιππόκαμπου με την πάροδο του χρόνου» πρόσθεσε.

Αν και πολλές από τις μελέτες είναι διερευνητικές και όχι καθοριστικές, η έρευνα επισημαίνει άλλες σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με την τακτική πρακτική της γιόγκα.

Η αμυγδαλή, μια δομή του εγκεφάλου που συμβάλλει στη συναισθηματική ρύθμιση, τείνει να είναι μεγαλύτερη στους ασκούμενους της γιόγκα παρά στους συνομηλίκους τους που δεν κάνουν γιόγκα. Ο προμετωπικός φλοιός, ο φλοιός του φλοιός του προσαγωγίου και τα εγκεφαλικά δίκτυα, τείνουν επίσης να είναι μεγαλύτερα ή πιο αποτελεσματικά σε εκείνους που κάνουν τακτικά γιόγκα.

Οι μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που παρατηρούνται σε άτομα που κάνουν γιόγκα συνδέονται με καλύτερη επίδοση στις γνωστικές εξετάσεις ή στις μετρήσεις συναισθηματικής ρύθμισης.

Η γιόγκα δεν είναι αερόβια, επομένως πρέπει να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο. 

Η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ή όχι διαταραχές άγχους να διαχειρίζονται το άγχος τους. Η πρακτική της γιόγκα βοηθά στη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης και αυτό μειώνει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Και αυτό φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης