Ζήσης Ψάλλας

Η διαφορά των ποσοστών θνησιμότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών υπάρχει σε κάθε ηλικιακή ομάδα, από τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 19 ετών και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ανάλυσή μας σχετικά με τη διαφορά φύλου στη θνησιμότητα των ατόμων ηλικίας κάτω των 20 ετών δείχνει την ύπαρξη ενός ανδρικού συνδρόμου”, γράφει η Sheri L. Balsara, επικεφαλής μιας πρόσφατης μελέτης για την παιδιατρική θνησιμότητα. “Παρατηρήσαμε ένα συνολικό πλεονέκτημα επιβίωσης των θηλυκών που ξεκινά νωρίς στη ζωή και υπάρχει για πολλές διαφορετικές αιτίες θνησιμότητας”.

Στην πραγματικότητα, αυτό το πλεονέκτημα επιβίωσης υπάρχει ακόμα και πριν από τη γέννηση. Ενώ περισσότερα αρσενικά μωρά υπάρχουν προς γέννηση, τα αρσενικά έμβρυα πάσχουν από υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε κάθε στάδιο της κύησης, εκτός από την 24η εβδομάδα.

Η Balsara και άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα αγόρια έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από ποικίλες καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, οι πνευμονικές και αναπνευστικές ασθένειες (όπως η γρίπη), οι μολύνσεις, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι ασθένειες των ματιών και των αυτιών, κλπ. Συνολικά, τα αγόρια κάτω των 20 ετών ήταν 44% πιθανότερο από τα κορίτσια να πεθαίνουν από οποιαδήποτε αιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν περιορίζεται στον θάνατο. Για παράδειγμα, τα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες ή υπερκινητικότητα και είναι πιθανότερο από τα κορίτσια να αναπτύξουν άσθμα, να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και να υποφέρουν από προβλήματα ακοής.

“Σε κάθε ηλικιακή πενταετία, οι άρρενες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο και ο αριθμός των ανδρών που πέθαναν υπερέβη τον αριθμό των γυναικών κατά χιλιάδες”, λέει η Balsara. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης της, πέθαναν 111.000 νέοι άντρες περισσότεροι από τις γυναίκες.

 Σύμφωνα με τον Chris Feudtner, είναι πιθανό τα αγόρια να είναι απλώς πιο ευάλωτα σε ορισμένες ασθένειες και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτές. “Ίσως να υπάρχει κάποιος παράγοντας ευρωστίας που λείπει από τα αρσενικά”. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης