Ζήσης Ψάλλας

Πολλοί οργανισμοί Υγείας προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή δεν υπάρχει επαρκής ηλιακή ακτινοβολία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για τις εγκύους, γιατί βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου -θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου. Η επάρκεια βιταμίνης D και ασβεστίου κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας, χαμηλό βάρος γέννησης, κακή μεταγεννητική ανάπτυξη, ευθραυστότητα των οστών, αυξημένη συχνότητα αυτοάνοσων ασθενειών και διαβήτη κύησης. 

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι έχουν ανεπάρκεια. Τα σημεία και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία και κόπωση μαζί με πόνο και αδυναμία των οστών. Τα άτομα με ΔΜΣ άνω του 30 διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας της βιταμίνης. Και η αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση των 10 μg (400 IU) μπορεί να μην είναι αρκετή για αυτή την ομάδα ανθρώπων.

Η λήψη βιταμίνης D παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιώντας τα ανοσοκύτταρα να παράγουν αντισώματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις. Αυτό φυσικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με την κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολλές γυναίκες, η εγκυμοσύνη είναι μια εποχή αυξημένης διατροφικής συνειδητοποίησης και κινήτρου να κάνουν ό, τι είναι σωστό για τις ίδιες και το μωρό τους. Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες -από τη σύλληψη έως τα δεύτερα γενέθλια ενός παιδιού- είναι οι πιο σημαντικές όσον αφορά τη μακροχρόνια υγεία, καθιστώντας την καλή διατροφή και τη σωστή συμπλήρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ζωτικής σημασίας. 

Θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσεις στο αίμα σας πάνω από τα 30 ng/mL για να αποφευχθούν διάφοροι κίνδυνοι που συνδέονται με ανεπάρκειες της βιταμίνης. Πλειάδα μελετών υποδεικνύει ότι η διατήρηση επιπέδων βιταμίνης D από 40 έως 60 ng/mL είναι ιδανική για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγείας σε ποικίλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης