Θάνος Ξυδόπουλος

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος. Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι η σύνδεση μπορεί να προκληθεί από επιπλέον πίεση στους πνεύμονες ή από πρόσθετη φλεγμονή στο σώμα. Τώρα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν το ρόλο που μπορεί να παίζει το λίπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν λιπώδη ιστό στους πνεύμονες υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Η μελέτη εστίασε στην ανάλυση δειγμάτων από πνεύμονες 52 ατόμων που είχαν πεθάνει και εντόπισε αυξημένη ποσότητα λίπους, κατ’ αναλογία με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Εξ αυτών 15 δεν είχαν άσθμα, 21 είχαν αλλά είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες και 16 είχαν πεθάνει εξαιτίας του άσθματος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Peter Noble, διεξήγαγαν λεπτομερή ανάλυση σχεδόν 1.400 δειγμάτων αεραγωγών από πνεύμονες ανθρώπων που είχαν πεθάνει. Ο λιπώδης ιστός στα τοιχώματα των αεραγωγών ήταν ορατός αλλά περισσότερο στα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ. Και όσο αυξανόταν το λίπος τόσο άλλαζε η φυσιολογική δομή των αεραγωγών και προκαλούνταν φλεγμονή στους πνεύμονες, κάτι που αιτιολογεί τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

«Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει ήδη συνδεθεί με το άσθμα ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σχέση αυτή εξηγείται από την άμεση πίεση που ασκεί το πλεονάζον βάρος στους πνεύμονες ή από τη γενικευμένη αύξηση της φλεγμονής που δημιουργούν τα περιττά κιλά», είπε ο Noble.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη να αναδεικνύει και έναν άλλο ενδεχόμενο μηχανισμό. Ο  Noble ανέφερε: «Παρατηρήσαμε ότι το πλεονάζον λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αεραγωγών, όπου καταλαμβάνει ζωτικό χώρο και φαίνεται να αυξάνει την πνευμονική φλεγμονή. Πιστεύουμε ότι αυτό προκαλεί πάχυνση των αεραγωγών περιορίζοντας την ροή του εισαγόμενου και εξερχόμενου αέρα και εν μέρει τουλάχιστον εξηγεί την αύξηση των ασθματικών συμπτωμάτων».

Ο καθηγητής Thierry Troosters, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε ότι «η παρατήρηση για τη σχέση σωματικού βάρους και αναπνευστικής νοσηρότητας είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί το άσθμα να γίνεται χειρότερο. Και αυτό υπερβαίνει την απλοϊκή εξήγηση ότι τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να αναπνέουν σωστότερα κατά την άθληση ή την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική αλλαγή στους αεραγωγούς που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης