Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη εκτιμά ότι η βελτίωση των ποσοστών πλύσης των χεριών από ταξιδιώτες 10 επιλεγμένων αεροδρομίων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εξάπλωση πολλών μολυσματικών ασθενειών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγγραφείς είναι ο καθηγητής Χρήστος Νικολαΐδης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Σχολής Διοίκησης του MIT Sloan, ο καθηγητής Ruben Juanes του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του MIT και τρεις άλλοι ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία από προηγούμενες μελέτες από ερευνητικές ομάδες, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο μόνο το 20% των ανθρώπων στα αεροδρόμια έχουν καθαρά χέρια – δηλαδή έχουν πλυθεί με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα, μέσα στην τελευταία ώρα. Το άλλο 80% πιθανόν να μολύνει όλα όσα αγγίζει με μικρόβια που ενδεχομένως φέρει, ανέφερε ο Νικολαΐδης.

Το 70% των ανθρώπων που πηγαίνουν στην τουαλέτα πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά. Το υπόλοιπο 30% δεν το κάνει. Και από εκείνους που το κάνουν, το 50% το κάνει σωστά. Άλλοι απλώς ξεπλένουν τα χέρια εν συντομία με λίγο νερό. Έτσι η εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας είναι ότι μόνο το 20% των ταξιδιωτών σε ένα αεροδρόμιο έχει καθαρά χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τριπλασιαστεί το ποσοστό αυτό με τη βελτίωση της πλύσης των χεριών σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου, έτσι ώστε το 60% των ταξιδιωτών να έχει καθαρά χέρια ανά πάσα στιγμή, θα υπάρξει επιβράδυνση μιας παγκόσμιας επιδημίας κατά 70%.

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε πολλά αεροδρόμια και η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου συμμόρφωσης μπορεί να μην είναι πρακτικά εφικτές, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική μείωση της εξάπλωσης μιας νόσου με την επιλογή των 10 σημαντικότερων αεροδρομίων βάσει της αρχικής θέσης της ιικής εστίας. Η εστίαση σε 10 αεροδρόμια θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου κατά 37%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών

Η αύξηση του επιπολασμού των καθαρών χεριών σε όλα τα αεροδρόμια παγκοσμίως κατά μόλις 10%, η οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης, των αφισών, των δημοσίων ανακοινώσεων και ίσως της βελτιωμένης πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πλύσης χεριών, είναι σε θέση να επιβραδύνει τον παγκόσμιο ρυθμό εξάπλωσης μιας ασθένειας κατά περίπου 24%. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Risk Analysis.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης