Θάνος Ξυδόπουλος

Αν και οι προηγούμενες οδηγίες American Heart Association και του American College of Cardiology συνιστούσαν ασπιρίνη μόνο σε άτομα χωρίς αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, οι κατευθυντήριες γραμμές του 2019 συνιστούν τώρα ρητά κατά της χρήσης ασπιρίνης σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών που δεν έχουν υποστεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη συμβουλή τώρα είναι ότι μόνο ένας επιλεγμένος αριθμός ατόμων ηλικίας 40 έως 70 ετών με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου θα πρέπει να παίρνει 75-100 mg ασπιρίνης την ημέρα και αυτό θα αποφασιστεί  από γιατρό.

Χρησιμοποιώντας τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους αριθμούς -από την National Health Interview Survey του 2017 που είναι αντιπροσωπευτική του πληθυσμού των ΗΠΑ- οι ερευνητές ανέλυσαν ένα δείγμα δεδομένων για 14.000 ενήλικες άνω των 40 ετών.

Με την αναγωγή των ευρημάτων σε ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ, η μελέτη εκτίμησε ότι περίπου 29 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη χωρίς να έχουν γνωστή καρδιακή νόσο. Τα 6,6 εκατομμύρια από αυτούς το κάνουν χωρίς σύσταση από το γιατρό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί ασθενείς έχουν μπερδευτεί σχετικά με την ασπιρίνη», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας  Colin O’Brien από το Beth Israel Deaconess Medical Center, στη Βοστώνη. «Ελπίζουμε ότι περισσότεροι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μιλήσουν στους ασθενείς τους για τη χρήση ασπιρίνης».

Μα επισημανθεί ότι η καθημερινή πρόσληψη ασπιρίνης συνιστάται προς το παρόν για εκείνους που είχαν προηγουμένως καρδιακή προσβολή – λόγω των ιδιοτήτων της ασπιρίνης σχετικά με την “αραίωση του αίματος”. Το θέμα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ίσως να μην γνωρίζουν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να είναι περιττή ή επιβλαβής.

Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη σε 164.000 άτομα χωρίς υπάρχουσες παθήσεις καρδιακής νόσου έδειξε ένα πολύ μικρό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θανάτου από καρδιαγγειακά συμβάματα με βάση την ημερήσια πρόσληψη ασπιρίνης. Ταυτόχρονα, τα δεδομένα έδειξαν έναν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας. Με άλλα λόγια, για πολλούς από εμάς, η λήψη μιας ασπιρίνης ημερησίως αποφέρει ελάχιστα οφέλη αλλά κάποιο κίνδυνο για επιπλοκές στην υγεία. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα Annals of Internal Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης