Ρεπορτάζ : Θάνος Ξυδόπουλος

«Υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπίσουμε την μέχρι σήμερα ανίατη πάθηση, την εμβοή, καθώς πιστεύουμε ότι σε 1 χρόνο θα μπορούμε να έχουμε δημιουργήσει μετά από κλινικές μελέτες ένα κατάλληλο φάρμακο πιο ειδικό, δραστικό και λιγότερο τοξικό από το Τrobalt και το Εzogabine (Vetigabine) που σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2017 και το χρησιμοποιούσαμε για τις επιληψίες». Αυτά δήλωσε στο zougla.gr ο διεθνούς φήμης ερευνητής- καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ Δρ. Θάνος Τζουνόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του σε επιστημονικό προσωπικό, στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ο κ. Τζουνόπουλος αναφέρθηκε στις αιτίες αλλά στις εμπεριστατωμένες έρευνες της ομάδας του για τις εμβοές (ghost noises ή βουητό στα αυτιά) που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής για την εμβοή θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και ως πρόληψη για στρατιώτες ή επαγγελματίες που αναγκαστικά εργάζονται συχνά υπό δυνατούς θορύβους. Θα μπορούσε επίσης, να φανεί κατάλληλη και για περιπτώσεις “φανταστικών πόνων”, όπως συμβαίνει συχνά σε όσους έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η ασθένεια του μυαλού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα του Έλληνα ερευνητή στράφηκε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό κέντρο επεξεργασίας και ελέγχου της ακοής. Ονομάζεται Ραχιαίος Κοχλιακός Πυρήνας (DCN). Ο DCN αποτελεί φυσικό “φρένο” που μειώνει την ευαισθησία ή τη δραστηριότητα των νευρώνων την “οικογένεια” καναλιών KCNQ.

Παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια που υποφέρουν από εμβοές παρουσιάζεται υπερδραστηριότητα στον DCN, που σημαίνει ότι τα “φρένα” KCNQ δεν λειτουργούν σωστά. Οι βιοχημικές μετρήσεις έδειξαν ότι για τη μειωμένη απόδοση των KCNQ ευθύνεται η μείωση του καλίου σε αυτά. Με λίγα λόγια, όταν το κάλιο στα κανάλια KCNQ, για κάποιον λόγο, μειώνεται, δημιουργείται υπερδιέγερση στον DCN, με αποτέλεσμα να παράγονται παλμοί, ακόμα κι όταν το εξωτερικό ερέθισμα πλέον δεν υπάρχει!

Η έρευνα

Ικανό δείγμα ποντικιών ευρισκόμενα σε μερική καταστολή εξετέθη –από το ένα αυτί- σε δυνατό ήχο εντάσεως 116 dB (περίπου όσο ο ήχος μιας σειρήνας ασθενοφόρου) επί 45 λεπτά. Βάσει προηγουμένων πειραμάτων, αυτός είναι ο χρόνος και η ένταση που επιφέρουν εμβοή σε ποντίκια σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Για τις επόμενες 5 ημέρες τα ποντίκια εξετίθεντο σε υψηλό ήχο για 30 λεπτά, δύο φορές κάθε μέρα.

Στα μισά ποντίκια ο Δρ. Τζουνόπουλος και η ομάδα του χορήγησαν με ένεση το εγκεκριμένο από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ) φάρμακο κατά της επιληψίας Retigabine, το οποίο αποδεδειγμένα υπερδραστηριοποιεί τα κανάλια KCNQ.

O καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ Δρ. Θάνος Τζουνόπουλος

Επτά ημέρες αργότερα ήρθε η μεγάλη στιγμή. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν στα χορηγημένα με Retigabine ποντίκια είχε δημιουργηθεί εμβοή, όλα τα πειραματόζωα εξετέθησαν σε ήχο έντασης 70 dB. Ο ήχος αυτός κάποια στιγμή σταματούσε αλλά μετά ξανάρχιζε, ενώ ακουγόταν ένας πολύ δυνατός παλμός.

Tα ποντίκια με φυσιολογική ακοή αντιλαμβάνονται τα κενά ανάμεσα στη φασαρία, δηλαδή τη στιγμή που ο ήχος σταματά, έστω και για λίγο. Στα ποντίκια που έχει εμφανιστεί εμβοή όμως, οι παύσεις της ηχορύπανσης δεν γίνονται αντιληπτές –εμφανίζεται αδιάλειπτη υπερδιέγερση, καθώς “ιδεατοί βόμβοι” καλύπτουν τα κενά. Διαπιστώθηκε ότι στα μισά ποντίκια, αυτά στα οποία είχε χορηγηθεί το Retigabine, παρά τα “βασανιστήρια”, δεν είχε εμφανιστεί εμβοή! Αντιθέτως, στα υπόλοιπα μισά, υπήρχαν οι ενδείξεις της πάθησης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που συνδέει τις βιοφυσικές ιδιότητες του καναλιού από το οποίο περνάει το κάλιο με την αντίληψη φανταστικών ήχων» δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας».

Το επόμενο βήμα

Η “οικογένεια” KCNQ απαρτίζεται από 5 υπομονάδες. Εξ αυτών, οι 4 είναι ευαίσθητες στο φάρμακο Retigabine. Ο Ελληνας ερευνητής και η ομάδα του σχεδιάζουν να αναπτύξουν φάρμακο ειδικά για τις 2 υπομονάδες που σχετίζονται με τις εμβοές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην οποία ο Δρ. Τζουνόπουλος είναι καθηγητής, συγκαταλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις 10 σχολές με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το National Institutes of Health.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης