Θάνος Ξυδόπουλος

Όταν κάποιος σκέφτεται το διαβήτη, το πρώτο πράγμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό είναι η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες τους οποίους πρέπει να αναλογιστεί όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου ένας στους τρεις διαβητικούς τύπου 2 έχει καρδιαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς είναι 2-4 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Τελικά, πάνω από τα μισά διαβητικά άτομα πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Έχοντας διαβήτη τύπου 2 και συγχρόνως καρδιαγγειακή νόσο, μειώνεται το προσδοκώμενο ζωής κατά 12 χρόνια.

Σε αναγνώριση της 14ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, η Boehringer Ingelheim, μία κορυφαία παγκοσμίως, φαρμακευτική εταιρεία με γνώμονα την έρευνα, οργάνωσε στις 3 Νοεμβρίου μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων όπου τονίσθηκε ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και δόθηκε έμφαση στη σημασία του αμφίδρομου διαλόγου μεταξύ ασθενούς και γιατρού για την καρδιακή υγεία μεταξύ των διαβητικών.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Ζαν-Λουκ Εϊζελέ, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, ο οποίος επισήμανε τη μειωμένη ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο διαβήτη, τονίζοντας: «Πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι έχουν καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η βλάβη στην καρδιά μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συμπτώματα. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους με διαβήτη να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας από την σκοπιά της καρδιολογίας, ο καθηγητής Ρικάρντο Φόντες-Καρβάλιο, διακεκριμένος καρδιολόγος από την Πορτογαλία, ανέφερε: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προδιαθέτουν τους ασθενείς για περισσότερες αποφράξεις των αρτηριών σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι με διαβήτη τείνουν επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και προδιάθεση για υπέρταση, παχυσαρκία, ή μειωμένη σωματική δραστηριότητα, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης