Ζήσης Ψάλλας

Νέο φως ρίχνει φως σε έναν ελάχιστα γνωστό ρόλο των γονιδίων του χρωμοσώματος Υ στους άνδρες, που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες υποφέρουν διαφορετικά από τις γυναίκες από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Covid-19. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν από τον Christian Deschepper, καθηγητή του Université de Montréal, στο περιοδικό Scientific Reports.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθένας έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους χρωμοσωμάτων του φύλου. Ενώ οι γυναίκες φέρουν δύο χρωμοσώματα φύλου Χ, οι άνδρες φέρουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Αυτό το αρσενικό χρωμόσωμα φέρει γονίδια που δεν έχουν οι γυναίκες. Αν και τα αρσενικά γονίδια εκφράζονται σε όλα τα κύτταρα του σώματος, ο μόνος επιβεβαιωμένος ρόλος τους μέχρι σήμερα περιοριζόταν ουσιαστικά στις λειτουργίες των σεξουαλικών οργάνων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα αρσενικά γονίδια εκτελούσαν τις ρυθμιστικές τους λειτουργίες με τρόπο ασυνήθιστο σε σύγκριση με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται από τα περισσότερα άλλα γονίδια στα χρωμοσώματα εκτός φύλου.

Οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες ως προς την εκδήλωση, τη σοβαρότητα και τις συνέπειες των περισσότερων ασθενειών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτής της διαφοράς είναι η νόσος Covid-19 στην οποία οι άνδρες έχουν ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντωμεταξύ, για πρώτη φορά, δεδομένα από μια μελέτη με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω Covid-19 υποδηλώνουν ότι η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Aging Male από Τούρκους ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ότι η μέση ολική τεστοστερόνη μειώθηκε, καθώς η σοβαρότητα του Covid-19 αυξήθηκε. Ο υπογοναδισμός -μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη- βρέθηκε σε 113 (51%) ασθενείς. Επιπλέον, οι ασθενείς που πέθαναν είχαν σημαντικά χαμηλότερη μέση ολική τεστοστερόνη από τους ασθενείς που δεν πέθαναν. Τέλος, το 65,2% των 46 ανδρών ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί είχαν απώλεια της λίμπιντο.

Οι συγγραφείς είπαν ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης του ενζύμου ACE2 (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτασίνης 2) – που συνδέεται στις μεμβράνες των κυττάρων στους πνεύμονες, τα έντερα και αλλού. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-COV-2 για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης