Θάνος Ξυδόπουλος

Η προπόνηση υψηλών εντάσεων (HIIT) είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μόνο όταν γίνεται σε διαστήματα των 60 δευτερολέπτων χωρίς ο χρόνος ανάπαυσης να είναι μεγάλος, σύμφωνα με νέα έρευνα του John Moores University, του Λίβερπουλ, που παρουσιάστηκε  στο συνέδριο Future Physiology 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του παρόντος, το 40% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την σωματική άσκηση, ενώ η έλλειψη χρόνου αναφέρεται ως το πιο κοινό εμπόδιο.

Το HIIT, που σημαίνει σύντομη έκρηξη (από 20 έως 90 δευτερόλεπτα) από έντονες ασκήσεις cardio, θεωρείται ως μια εναλλακτική λύση την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει στο σπίτι, με απλές ασκήσεις σωματικού βάρους, και εξαλείψει τα εμπόδια του χρόνου που χρειάζεται να πάει κανείς στο γυμναστήριο.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο δημοφιλή πρωτόκολλα HIIT (60HIIT και 30HIIT) για έξι εβδομάδες, τρεις φορές την εβδομάδα, σε 26 προηγουμένως καθιστικούς άνδρες και γυναίκες. Το 60HIIT σημαίνει 6-10 ασκήσεις των 60 δευτερολέπτων με 60 δευτερόλεπτα ανάπαυσης ενδιάμεσα, ενώ το 30HIIT σημαίνει 4-8 ασκήσεις των 30 δευτερολέπτων με 120 δευτερόλεπτα ανάπαυσης ενδιάμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την προσκόλληση και την ένταση της εκπαίδευσης από απόσταση μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης καρδιακών παλμών που τροφοδοτούσε πληροφορίες -μια εφαρμογή για κινητά. Εξέτασαν τρεις παραμέτρους φυσικής κατάστασης: αεροβική ικανότητα, δυσκαμψία αρτηριών και τη σύνθεση σώματος (μυική μάζα και σωματικό λίπος) κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

Η αερόβια ικανότητα αυξήθηκε μετά από έξι εβδομάδες με το 60HIIT αλλά δεν υπήρχε διαφορά με το 30HIIT σε οποιαδήποτε από τις τρεις παραμέτρους.

Αυτό σημαίνει ότι το 60HIIT θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε σχέση με το 30HIIT.

Η Hannah Church, μια ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αξιοποιήσουν στο έπακρο το HIIT, που μπορεί να είναι η απάντηση στις δυσκολίες πληρωμής και μετάβασης στο γυμναστήριο, πρέπει να υπάρχει το σωστό χρονοδιάγραμμα. Η έρευνά μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι αυτό, διότι βρήκαμε ότι τα διαστήματα των 30 δευτερολέπτων με 120 δευτερόλεπτα ανάπαυσης σήμαινε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν υψηλά, τα 120 δευτερόλεπτα ξεκούρασης είναι πάρα πολλά!»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης