Ζήσης Ψάλλας

Eρευνητές του Yale έχουν ήδη εντοπίσει ένα άλλο κομμάτι κυτταρικής δραστηριότητας που πυροδοτεί τον καρκίνο. Σε τουλάχιστον μία μορφή καρκίνου του αίματος, αναφέρουν στο περιοδικό Nature Communications, τα κύτταρα με αλλοιώσεις γονιδίων που προκαλούν καρκίνο, μπορούν να παραμείνουν φυσιολογικά και υγιή, αλλά να επιταχυνθεί ξαφνικά η κυτταρική διαίρεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πολλοί άνθρωποι που έχουν γονίδια τα οποία προκαλούν καρκίνο παραμένουν υγιείς για πολλά, πολλά χρόνια”, δήλωσε Shangqin Guo, επίκουρος καθηγητής της κυτταρικής βιολογίας και ερευνητής στο Yale Stem Cell Center. 

Οι ερευνητές ήθελαν να επικεντρωθούν στον ρόλο της ταχύτητας ανακύκλωσης των κυττάρων, η οποία ποικίλλει στον φυσιολογικό ιστό, κατά τον σχηματισμό του καρκίνου.

Μελέτησαν την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML), έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του αίματος που φέρει τον χαμηλότερο αριθμό μεταλλάξεων μεταξύ των ανθρώπινων καρκίνων. Εισήγαγαν μια γνωστή μετάλλαξη που προκαλεί λευχαιμία (την MLL-AF9), στα γονιδιώματα ποντικών και παρακολούθησαν μεμονωμένα κύτταρα του αίματος για ενδείξεις καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η μεγάλη πλειονότητα των κυττάρων παρέμεινε φυσιολογική, λίγα κύτταρα άρχισαν να διαιρούνται γρήγορα και σχεδόν σε κάθε περίπτωση έγιναν καρκινικά.

“Όταν ένα φυσιολογικό κύτταρο αρχίζει να διαιρείται γρήγορα και υπάρχει η μετάλλαξη MLL-AF9, αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα κύτταρο ‘τέρας’ που έχει κολλήσει σε μια κατάσταση διαρκούς γρήγορης διαίρεσης”, ανέφερε ο Guo. “Οι βραδύτεροι αντίστοιχοι κύκλοι παραμένουν φυσιολογικοί και δεν εμφανίζουν τα κακοήθη χαρακτηριστικά, ακόμη και με την παρουσία των μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο”.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένα φυσιολογικό κύτταρο διασχίζει τη ‘σκοτεινή πλευρά’ έχει σημαντικές συνέπειες. Για παράδειγμα, οι ερευνητές είπαν ότι ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλασιασμό κυττάρων ταχέως διαιρούμενων για την καταπολέμηση των παθογόνων, ανοίγοντας ίσως έτσι την πόρτα για τον καρκίνο.

Επίσης, τα βλαστοκύτταρα παρουσιάζουν γενικά μια λειτουργική παρακμή κατά τη διάρκεια της γήρανσης, η οποία απαιτεί από τα υγιέστερα βλαστοκύτταρα να χωριστούν ταχύτερα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Ο αυξημένος πολλαπλασιασμός μπορεί να αποτελέσει μια εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο επιρρεπείς στον καρκίνο καθώς γηράσκουν, είπαν οι επιστήμονες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης