Ζήσης Ψάλλας

Η κακή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί, με την ηλικία, να επιβαρύνει τους μηχανισμούς άνοιας, επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τι προδιαθέτει ένα άτομο σε πτωχότερη καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία; 

Για να προσδιορίσουν αν τα γονίδια ή οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την καρδιά και τον εγκέφαλο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, αποφάσισαν να μελετήσουν μια ομάδα που μπορεί να δώσει πιο σταθερές απαντήσεις: ζεύγη διδύμων.

Οι ταυτόσημοι (μονοζυγωτικοί) δίδυμοι έχουν το ίδιο γενετικό προφίλ, ενώ οι διζυγωτικοί δίδυμοι μοιράζονται περίπου το 50% των γονιδίων τους. Ως αποτέλεσμα, τα ζευγάρια των διδύμων μπορούν να επιτρέψουν στους ερευνητές να συγκρίνουν τις επιδράσεις της φύσης και της ανατροφής πιο αποτελεσματικά από άλλους πληθυσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 272 ζευγάρια αρρένων μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή άνοια κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας, η οποία προσδιορίστηκε με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, τον δείκτη σωματικής μάζας (BMI), τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή, το κάπνισμα και τις γνωστικές επιδόσεις.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με την καλύτερη γνωστική υγεία σε διάφορους τομείς, σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Viola Vaccarino. “Οι αναλύσεις υποδεικνύουν περαιτέρω ότι οι οικογενειακοί παράγοντες που μοιράζονται τα δίδυμα εξηγούν ένα μεγάλο μέρος της συσχέτισης και έτσι θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί τόσο για την καρδιαγγειακή όσο και για την υγεία του εγκεφάλου”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου ήταν παρόμοια μεταξύ των ζευγαριών των δίδυμων, ανεξάρτητα από το αν ήταν πανομοιότυπα ή μη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένοι από τους τροποποιήσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στην προδιάθεση για ορισμένα αποτελέσματα της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου περιλαμβάνουν παράγοντες που σχετίζονται με την πρώιμη οικογενειακή ζωή, καθώς και με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την εκπαίδευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης