Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Scandinavian Journal of Public Health» και που υπογράφουν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας καταδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω μεγάλου αριθμού εισαγωγών από ασθενείς με Covid επιφέρει επικίνδυνο φορτίο, με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα νοσηλείας που παρέχεται στους ασθενείς.

Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου ασθενούς όταν οι διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τους 400. Η θνησιμότητα είναι κατά 1,25 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων σε όλη την Ελλάδα ήταν κάτω από 400. Δυστυχώς, η θνησιμότητα αυξάνεται ραγδαία (1,57 φορές μεγαλύτερη) όταν οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τους 800.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, την οποία υπογράφουν οι Τσιόδρας και Λύτρας, αποδεικνύει επίσης πως η θνησιμότητα ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ακόμα και στην Αττική, αυξάνεται πολύ επικίνδυνα. Η κατάσταση όμως που επικρατεί στις ΜΕΘ εκτός Αττικής είναι ακόμα πιο προβληματική, συμφώνα πάντα με τη δημοσιευμένη μελέτη, αφού έχει παρατηρηθεί πως η θνησιμότητα των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης