Ζήσης Ψάλλας

Τα προϊόντα μακιγιάζ χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους αλλά μπορεί να είναι μολυσμένα με δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια, όπως το E.coli και ο σταφυλόκοκκος, επειδή τα περισσότερα δεν καθαρίζονται και χρησιμοποιούνται πολύ πέρα ​​από την ημερομηνία λήξης τους. Αυτό βρήκε μια μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Amreen Bashir και τον καθηγητή Peter Lambert από το Aston University’s School of Life and Health Sciences.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες που κυμαίνονται από λοιμώξεις του δέρματος μέχρι δηλητηρίαση του αίματος, εάν χρησιμοποιούνται κοντά στα μάτια και στο στόμα, εφόσον σ’ αυτά τα σημεία υπάρχουν ρωγμές. 

Τα blender ομορφιάς είναι πολύ δημοφιλή σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται για το make-up προσώπου αλλά βρέθηκαν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων με τη μεγάλη πλειοψηφία τους (93%) να μην είναι καθαρά. Σύμφωνα με τη μελέτη πάνω από τα δύο τρίτα (64%) αυτών των προϊόντων έχουν πέσει στο πάτωμα κατά τη χρήση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τα μπλέντερ ομορφιάς τα οποία συχνά υποστηρίζονται από διασημότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση, καθώς συχνά μένουν υγρά μετά τη χρήση, γεγονός που δημιουργεί ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για επιβλαβή βακτήρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές βιώνουν άθελά τους κινδύνους και ότι οι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικοί φορείς πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα για να προστατεύσουν το κοινό, καθιστώντας τις ημερομηνίες λήξης και τις απαιτήσεις καθαρισμού πιο εμφανείς στη συσκευασία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Bashir δήλωσε: “Οι κακές πρακτικές υγιεινής των καταναλωτών όσον αφορά τα προϊόντα μακιγιάζ, και ειδικά των μπλέντερ ομορφιάς, είναι πολύ ανησυχητικές αν σκεφτεί κανείς ότι βρήκαμε βακτήρια όπως το E.coli στα προϊόντα που εξετάσαμε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης