Το σεξ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων, αλλά δεν είμαστε πάντα πολύ καλοί στο να μιλάμε γι’ αυτό. Ειδικά τα άτομα που ανησυχούν ότι ο διαβήτης τους θα επηρεάσει τη σεξουαλική τους ζωή είναι ακόμη πιο αμήχανα στο να αναφερθούν στο πρόβλημά τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι διαβήτης δεν σημαίνει αυτόματα και προβλήματα στο σεξ! Και αν αυτά υπάρχουν, δεν είναι απαραίτητο να διαρκέσουν για πάντα! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την ερωτική σας ζωή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αν το σάκχαρο ανεβαίνει ή πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να το απολαμβάνετε; Το σεξ είναι, τελικά, σαν την άσκηση, οπότε μπορεί να μειωθεί η πρόσληψη σακχάρων! Μάλιστα, είναι πιθανό να πάθετε και υπογλυκαιμία.

Ωστόσο, όλοι οι διαβητικοί δεν παθαίνουν υπογλυκαιμία, όταν κάνουν σεξ. Αρκεί να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πριν από τη συνουσία. Καλό είναι να έχετε κάτι ζαχαρούχο κοντά σας, για να μπορείτε να το φάτε ή να το πιείτε γρήγορα και να θεραπεύσετε μια υπογλυκαιμία, εάν χρειαστεί.
Αν χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, το να τη βγάλετε πριν από το σεξ μπορεί να σας εμποδίσει να πάθετε υπογλυκαιμία. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί με όλους τους διαβητικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε πληροφορίες σχετικά με την υπογλυκαιμία και λάβετε συμβουλές από τον γιατρό σας για το τι μπορεί να σας βοηθήσει.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σεξουαλικές δυσκολίες κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε έχουν διαβήτη είτε όχι. Το ότι είστε διαβητικοί δεν σημαίνει αυτόματα πως θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα σεξουαλικά σας όργανα. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη ροή αίματος προς τα σεξουαλικά όργανα ή μείωση της αίσθησης. Αυτόματα, δυσκολεύεστε να διεγερθείτε ή να φτάσετε σε οργασμό.

Ακόμη, οι διαβητικοί είναι πιο εκτεθειμένοι σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σε σεξουαλικά νοσήματα. Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν θα επηρεάσουν όλους τους διαβητικούς, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο τέτοιων νοσημάτων και πώς να τα διαχειριστείτε, είτε είστε άντρες είτε γυναίκες.

Τα συναισθήματα και… η κρεβατοκάμαρα

Πολλά πράγματα μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία μας να κάνουμε σεξ. Είναι αυτό που όλοι αποκαλούν «χαμηλή λίμπιντο». Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, δεν φταίει απαραιτήτως ο διαβήτης σας.
Αν είστε κουρασμένοι, πιεσμένοι ή έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να μειωθεί η διάθεσή σας για έρωτα. Μπορεί επίσης να φταίει κάποιο άλλο φάρμακο που παίρνετε ή οποιαδήποτε θεραπεία είχατε κάνει στο παρελθόν.

Τα συναισθήματά σας έχουν, επίσης, μεγάλο αντίκτυπο. Εάν αισθάνεστε αμηχανία εξαιτίας της αντλίας σας ή επειδή έχετε κάποια άλλα προβλήματα, αυτό μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος και να σας κάνει να μη θέλετε το σεξ.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα συναισθήματα. Αλλά υπάρχει υποστήριξη εκεί έξω και το να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για το τι σας συμβαίνει είναι πάντα το πρώτο βήμα. Γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Είτε πρόκειται για το ταίρι σας είτε για έναν φίλο ή έναν ψυχολόγο ή γιατρό, είναι καλό να μιλάτε!

Σεξ και σχέσεις

Αν είστε σε μια μόνιμη σχέση, ο διαβήτης μπορεί μερικές φορές να σας προκαλεί πίεση, ειδικά αν έχετε τον φόβο ότι δεν θα ανταποκριθείτε. Από το να κοιτάτε τα σημάδια της υπογλυκαιμίας έως τη σεξουαλική δυσλειτουργία, έχετε να σκεφτείτε και να σχεδιάσετε πολλά!

Η επικοινωνία είναι σημαντική σε κάθε σχέση και ο διαβήτης δεν το αλλάζει αυτό. Μιλώντας για οποιαδήποτε θέματα και προσπαθώντας να τα επιλύσετε από κοινού, τα πράγματα πάνε καλύτερα. Θυμηθείτε ότι είστε μαζί. Αλλά, αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, υπάρχουν σύμβουλοι σχέσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν είστε ειλικρινείς με τον/τη σεξουαλικό/ή σας παρτενέρ, θα κάνετε μαζί ό,τι είναι καλύτερο για σας και για τον διαβήτη σας. Ο διαβήτης δεν χρειάζεται να είναι… το τρίτο -και ανεπιθύμητο- πρόσωπο στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε πράγματα όπως το χαμηλό σάκχαρο του αίματος, η ξηρότητα του κόλπου ή τα προβλήματα στύσης, εξετάζοντάς τα ως εμπόδια τα οποία μπορείτε να ξεπεράσετε και όχι σαν οδοφράγματα που σταματούν την πορεία σας.

Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να διευκολύνει τη ζωή σας. Βασικό για τη σχέση σας είναι να καλλιεργήσετε πρώτα την οικειότητα. Επίσης, να θυμάστε ότι η καλή φροντίδα του διαβήτη σας είναι ο νούμερο 1 τρόπος για την πρόληψη ή τον περιορισμό των σεξουαλικών προβλημάτων.

Δέκα στρατηγικές για καλύτερο σεξ

Μικρά κόλπα και συμβουλές μπορούν να κάνουν το σεξ πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό!

1. Προσεγγίστε το σεξ όπως την άσκηση. Αυτό βοηθά στην αποτροπή των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για περισσότερη διασκέδαση, ενσωματώστε σνακ ως ερωτικά παιχνίδια! Δοκιμάστε φράουλες ή λίγο παγωτό ή σοκολάτα!

2. Απλώς κάντε σεξ! Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά μην τον νιώθετε σαν ψυχαναγκασμό! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αρπάξετε την ευκαιρία, αν εμφανιστεί, μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε ακολουθήσει τη ρουτίνα του διαβήτη σας. Απλώς ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης μετά.

3. Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό. Αν είστε γυναίκα με κολπική ξηρότητα, ένα κολπικό λιπαντικό μπορεί να κάνει το σεξ καλύτερο. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά.

4. Προετοιμάστε ένα… σεξουαλικό οπλοστάσιο. Κρατήστε οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείτε για βέλτιστο σεξ δίπλα στο κρεβάτι. Συμπεριλάβετε ένα κουτί με χυμό ή δισκία γλυκόζης. Άλλωστε, αυτά είναι πράγματα που πρέπει όλοι να έχουμε μαζί μας. Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να θέλετε να έχετε ένα λιπαντικό. Μπορείτε να συμπεριλάβετε λάδια μασάζ ή άλλες προμήθειες για να ενισχύσετε τη διάθεση. Μπορείτε να συσκευάσετε ένα μίνι-κιτ αναλωσίμων!

5. Κλείστε ένα δωμάτιο! Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και τον/τη σύντροφό σας για μια νύχτα σε ειδικό ξενοδοχείο. Αυτό είναι ένας πολύ καλός ενισχυτής της λίμπιντο, λένε οι ειδικοί, ειδικά αν έχετε παιδιά.

6. Βρείτε τη σωστή πρακτική. Εάν είστε άνθρωπος που χρησιμοποιεί μια συσκευή, όπως μια αντλία, για να σας βοηθήσει με τη στυτική δυσλειτουργία, μάθετε πώς να τη χρησιμοποιείτε σωστά. Σίγουρα δεν θέλετε να πειραματιστείτε μπροστά στο ερωτικό σας ταίρι.

7. Ανακαλύψτε έναν τρόπο συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης. Φορώντας, π.χ., ένα ρολόι-μετρητή, θα είστε ενήμεροι ανά πάσα στιγμή για το πού βρίσκεται το σάκχαρό σας.

8. Η δημιουργικότητα είναι σέξι! Αν έχετε πρόβλημα να διεγερθείτε, πηγαίνετε πιο πέρα από τις κλασικές κινήσεις… του κρεβατιού. Παρακολουθήστε μια αισθησιακή ταινία μαζί. Δοκιμάστε νέες στάσεις ή παιχνίδια. Εξερευνήστε διαφορετικούς τρόπους για να φτάσετε στο… ύψος σας. Οι περισσότερες γυναίκες δεν διεγείρονται γρήγορα, ούτως ή άλλως.

9. Περιορίστε το αλκοόλ. Λίγο αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία σας, αλλά η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να μειώσει γρήγορα το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Εάν πίνετε αλκοόλ, αρκεί ένα ποτήρι σαμπάνια, κατά τα προκαταρκτικά.

10. Μιλήστε με έναν σεξολόγο, έναν ψυχολόγο ή έναν άλλον ειδικό και λάβετε βοήθεια για τα συναισθηματικά θέματα. Η κατάθλιψη, το άγχος, η κακή εικόνα του εαυτού σας και άλλες ανησυχίες μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική σας ζωή. Χαλαρώστε! Το πώς αισθάνεστε για τον διαβήτη σας δημιουργεί το ανάλογο σκηνικό στο σεξ. Μάλιστα, βοηθά να έχετε αίσθηση του χιούμορ, εάν κάτι πάει στραβά.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/life-with-diabetes/sex-and-diabetes
https://www.webmd.com/diabetes/head2toe-15/better-sex-diabetes?page=2

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης