Ζήσης Ψάλλας

Η πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας καθίσταται λιγότερο ικανό να μετατρέπει την πρωτεΐνη που τρώμε σε μυς και άλλους σημαντικούς βιολογικούς παράγοντες που μας βοηθούν να ανακάμψουμε καλύτερα από ασθένειες και τραυματισμούς -οπότε πρέπει πραγματικά να τρώμε περισσότερες πρωτεΐνες καθώς γερνάμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή σας.

Η έρευνα δείχνει ότι η γεύση και το άρωμα των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να κάνει τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα. Η γεύση βελτιώνεται με σάλτσες και καρυκεύματα. Σε μελέτες όπου προσφέρθηκε σε ηλικιωμένους ένα ζεστό γεύμα κοτόπουλου με ή χωρίς σάλτσα ή καρυκεύματα, διαπιστώθηκε ότι περισσότερο κοτόπουλο τρώγεται με σάλτσα ή καρυκεύματα σε σύγκριση με τα απλά γεύματα. 

Ορισμένα τρόφιμα που προσθέτουν γεύσεις έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Καλά παραδείγματα είναι τα τυριά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού, σαλάτες και επιδόρπια όπως γιαούρτια, και μπορούν να προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα γεύση. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα 2. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για όλους (καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να μασήσουν) ενώ το τυρί είναι μαλακό.

Τα γεύματα στο πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες -οπότε η κατανάλωση αυγών για πρωινό είναι ένας τρόπος για την ενίσχυση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Τα αυγά είναι μια θρεπτική πηγή πρωτεΐνης και συνήθως είναι εύκολο να παρασκευαστούν και να μασηθούν, έχουν καλή τιμή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα πιάτα με αυγά μπορούν επίσης να προσθέσουν γεύση στη διατροφή. 

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μπισκότα ή μια φέτα κέικ ως σνακ, αλλά δοκιμάστε να φάτε ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη την επόμενη φορά. Πολλές τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι έτοιμες και εύχρηστες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν γιαούρτι ή επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης οστικής πυκνότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης