Ζήσης Ψάλλας

Η υγιεινή διατροφή για την καρδιά είναι εκ φύσεως χαμηλή σε διαιτητική χοληστερόλη.Αυτό υποστηρίζει μια επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της American Heart Association (AHA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, τα αυγά και το κόκκινο κρέας περιέχουν σχετικά υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και είναι επίσης υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία ανεβάζουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα συμβάλλει στον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών.

Τα στοιχεία από μελέτες παρατήρησης που διεξήχθησαν σε αρκετές χώρες δείχνουν γενικά μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου διατροφικής χοληστερόλης και καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, οι μελέτες παρατήρησης δεν έχουν σκοπό να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα -εντοπίζουν τάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα ανασκόπηση περιελάμβανε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές διαιτητικής παρέμβασης, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ διαιτητικής χοληστερόλης και υψηλότερων επιπέδων χοληστερόλης LDL. Αυτή η σχέση παραμένει μετά την προσαρμογή για τον τύπο του διαιτητικού λίπους.

«Γνωρίζουμε από ένα τεράστιο σύνολο επιστημονικών μελετών ότι τα υγιή καρδιακά πρότυπα, όπως η μεσογειακού τύπου διατροφή και η διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι εγγενώς χαμηλές στη χοληστερόλη», δήλωσε η Jo Ann S. Carson, καθηγήτρια διατροφής στο UT Southwestern Medical Center, στο Ντάλας του Τέξας, και πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της ΑΗΑ.

«Υγιεινή είναι μια διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς πολλά λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά, τα άπαχα τεμάχια κρέατος, τα πουλερικά, τα ψάρια, τις φυτικές πρωτεΐνες, τα καρύδια και τους σπόρους. Τα κορεσμένα λίπη, τα οποία απαντώνται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και στα τροπικά έλαια, θα πρέπει να αντικατασταθούν από πολυακόρεστα λιπαρά όπως το καλαμπόκι, το έλαιο κράμβης ή σόγιας», δήλωσε η Carson.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης