Το τσάι βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, 17:31
Το τσάι βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες

Θάνος Ξυδόπουλος

Μία έρευνα που διεξήχθη από το National University of Singapore και  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging βρήκε ότι το τσάι ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ενδείξεις θετικής συμβολής της κατανάλωσης τσαγιού στη δομή του εγκεφάλου και προστατευτικής δράσης σε ηλικιωμένους», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας του τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής Feng Lei.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τσάι είναι ευεργετικό για την υγεία, βελτιώνει τη διάθεση και είναι υπεύθυνο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, δύναται να μειώσει τον κίνδυνο για νοητικές δυσλειτουργίες σε ηλικιωμένους κατά 50%.

Η παρούσα έρευνα διήρκησε τρία χρόνια και συγκέντρωσε στοιχεία για την υγεία, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογική διάθεση 36 ενηλίκων ηλικίας 60 και άνω. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου σε άτομα που κατανάλωναν τσάι oolong, πράσινο και μαύρο τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για 25 χρόνια αλληλεπιδρούσαν αποτελεσματικότερα.

«Πάρτε για παράδειγμα την οδική κυκλοφορία (οι περιοχές του εγκεφάλου είναι οι προορισμοί, ενώ οι διασυνδέσεις των περιοχών είναι οι δρόμοι). Όταν το οδικό σύστημα είναι καλύτερα οργανωμένο, η κυκλοφορία των οχημάτων είναι αποτελεσματικότερη και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους. Όταν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι καλύτερα δομημένες, τότε η επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα», ανέφερε ο Feng Lei.

Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι το τσάι βελτιώνει την οργάνωση του εγκεφάλου».

Πηγή: Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, 17:31