Θάνος Ξυδόπουλος

Ένα αποτελεσματικό τρόφιμο για τους πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου οι οποίοι υποφέρουν από πρηξίματα, πόνους στην κοιλιακή χώρα και δυσκοιλιότητα φαίνεται πως είναι το ψύλλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ψύλλιο είναι μια μορφή διαλυτής φυτικής ίνας που παράγεται από τους φλοιούς των σπόρων του φυτού Plantago ovata, που φύεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ινδίας.

Επιστήμονες στην Ολλανδία διεξήγαγαν μελέτη για το ψύλλιο και κατά πόσο οι διαλυτές φυτικές ίνες του μπορούν να συμβάλλουν στη ζωή ενός ατόμου με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στη μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 300 άτομα από 18-65 ετών που έπασχαν ευερέθιστο έντερο. Το σύνδρομο αυτό είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Η διατροφή είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, καθώς έχουν άγχος για το τι πρέπει να καταναλώσουν ώστε να αποφύγουν τις παρενέργειες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες: Για 12 εβδομάδες, η πρώτη ομάδα λάμβανε δύο φορές την ημέρα 10 γραμμάρια ψυλλίου, η δεύτερη έπαιρνε την ίδια δόση σε πίτουρο, το οποίο όμως είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και η τρίτη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ψύλλιο φάνηκε πως ήταν η πλέον αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώθηκε κατά 90% στην ομάδα ασθενών που έλαβαν ψύλλιο κατά 58% στην ομάδα που έλαβαν το πίτουρο και κατά 49% στην ομάδα που έλαβαν το πλασέμπο. 

Μια μετα-ανάλυση το 2014 που αξιολόγησε τη συμπλήρωση φυτικών ινών σε 14 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 906 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση φυτικών ινών (ειδικά με ψύλλιο) ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Πιστεύεται ευρέως ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επιδεινώνεται από τη μη κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών. Σε άτομα που πάσχουν, οι διαλυτές φυτικές ίνες πιστεύεται ότι προκαλούν λιγότερο κοιλιακό άλγος/δυσφορία, κοιλιακό φούσκωμα/διάταση και μετεωρισμό από τις αδιάλυτες ίνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης