Το πότε τρώμε έχει ορισμένες φορές μεγαλύτερη σημασία από το πόσο τρώμε

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019, 16:29
Το πότε τρώμε έχει ορισμένες φορές μεγαλύτερη σημασία από το πόσο τρώμε

Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η παλιά έκφραση "να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν ζητιάνος" μπορεί να ισχύει, με κάποιες μικροαλλαγές βέβαια. Αυτή η θεώρηση μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη υγεία αλλά και στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το πότε τρώτε μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το πόσο τρώτε (εννοείτε ότι αυτό ισχύει εντός κάποιων ορίων).

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα απώλειας βάρους δύο ομάδων γυναικών ηλικίας 18 έως 45 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό καθημερινών θερμίδων με σκοπό να χάσουν βάρος.

Η ομάδα των γυναικών που είχε το κύριο γεύμα της ημέρας το μεσημεριανό έχασε 1,5 κιλά περισσότερο από την ομάδα που έτρωγε μεγάλο δείπνο - 6 κιλά σε σύγκριση με 4,5 κιλά μέσα σε 12 εβδομάδες. Επίσης, αυτή η ομάδα είχε μεγαλύτερη βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο διαβήτης σε κάποια απόσταση.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν στο γενικό πληθυσμό, πρόκειται για μια απλή αλλαγή τρόπου ζωής που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει.

Το κέρδος σας θα είναι να μην βιώσετε την τυπική πείνα το απόγευμα και να αποφύγετε ένα περιττό σνακ. 

Εάν λαμβάνετε το μεσημεριανό γεύμα στην δουλειά σας, ίσως να σας φανεί δύσκολο για να συσκευάσετε ένα ουσιαστικό γεύμα. Φυσικά, μετά από ένα μεγάλο γεύμα, δεν θέλετε να έχετε ένα μεγάλο δείπνο, επίσης, μια συνήθεια που θα χρειαστεί χρόνος να ξεχάσετε.

Για να γίνει ευκολότερη η ρύθμιση στο δείπνο, γεμίστε το πιάτο σας με υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε σε μεγάλο όγκο, όπως σαλάτες και πολλά λαχανικά.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019, 16:29